Cele 10 reguli ale Fericirii

Vei traversa lumea intreaga in cautarea fericirii, care este la indemana oricarui om.

HORATIU

“Orice crezi sincer, pentru tine este adevarat.”

Fericirea este unul dintre cele mai mari daruri ale existentei, si e la dispozitia fiecaruia dintre noi. Vezi, in realitate tu nu gasesti fericirea, dar o creezi.  Si, indiferent de imprejurarile pe care trebuie sa le infrunti, ai intotdeuna puterea sa-ti creezi fericirea.
Universul este guvernat de legi, legi precise care controleaza ordinea naturala a lucrurilor. De la miscarea undelor la rasaritul si apusul soarelui, la succesiunea anotimpurilor, fiecare lucru in Natura e guvernat de legi. Oamenii de stiinta au descoperit multe: legile gravitatii, legile miscarii, legile magnetismului. Dar exista alte legi, care nu sunt la fel de cunoscute, iar printre ele figureaza Regulile Fericirii. Sunt zece principii eterne care, daca sunt respectate, nu pot sa nu creeze fericirea. De-a lungul secolelor, civilizatia a abandonat aceste reguli, in cautarea bogatiei materiale, si, cu timpul, acestea au fost uitate, in afara de catre acei putini care le-au ramas fideli.
Ele sunt:
1.      Atitudinea
2.      Puterea corpului
3.      Clipa
4.      Imaginea de sine
5.      Scopurile
6.      Umorul
7.      Iertarea
8.      Daruirea
9.      Relatiile
10.  Credinta

PRIMA REGULA Atitudinea

Esti fericit in masura in care te hotarasti sa fii asa.

Ca marea majoritatea a oamenilor, m-am gandit intotdeauna ca lucrurile ma faceau fericit; dar adevarul este ca noi putem alege sa fim fericiti.
In decursul vietii, dobandim adesea atitudini negative, si acestea sunt adevaratii vinovati pentru nefericirea noastra.
Un exemplu potrivit ar putea fi constituit din asteptarile pe care le avem de la viata. De exemplu, am fost intotdeuna invatati ca trebuie sa ne asteptam la ce e mai rau, deoarece in acest mod nu vom fi dezamagiti. Cautam raul si deci vedem raul, si lasam sa ne scape tot ce e mai bun. Si exact la asta duce parerea noastra despre asteptarea sau previziunea a ce e mai rau… ne face sa pierdem din vedere toate lucrurile bune din viata.

Fantana bucuriei trebuie sa tasneasca din minte; iar cel care cunoaste atat de putin natura umana incat incearca sa-si obtina fericirea schimband orice in afara de propria atitudine, isi va risipi viata in eforturi fara rezultat si isi va multiplica durerea pe care isi propunea s-o elimine.

Cateodata, bineinteles, cand tragedia ne afecteaza viata, poate fi dificil de inteles ce germeni de bunatate poate sa contina. Dar o modalitate de a infrunta tragedia este sa gasim ceva pozitiv, semnificativ in durerea noastra. Poate cea mai mare tragedie se verifica atunci cand un parinte sufera chinul pierderii unui copil si, in multe cazuri de acest gen, unica modalitate de a ne depasi durerea este sa cream ceva pozitiv.
Nu exista nicio experienta de viata care sa nu aduca cu ea un dar, ceva care poate fi de folos existentei noastre si a celor care ne inconjoara: trebuie doar sa alegem sa-l cautam.

Semnificatia pe care o atribuim evenimentelor vietii noastre – si nu evenimentele ca atare – este cea care ne determina sentimentele fata de ele.

In loc de a ne intreba: ‘De ce trebuia sa mi sa intample tocmai mie?’ putem sa ne intrebam: ‘Ce pot invata sau in ce fel pot scoate beneficiu din aceasta experienta?
Toata ziua ne punem intrebari asupra a ceea ce vedem, auzim, mirosim; asupra a ceea ce avem de facut, ce am facut si ce facem. De cand ne sculam dimineata si pana mergem la culcare seara, subconstientul nostru continua sa-si puna intrebari. Intr-adevar, in aceasta consta procesul de gandire. Intrebarile genereaza raspunsuri, iar raspunsurile genereaza sentimente, de aceea, daca ne simtim nefericiti sau deprimati, de obicei inseamna ca ne punem intrebarile gresite. Ne intrebam ce anume nu merge in viata noastra in loc sa ne oprim asupra laturilor sale pozitive.
Intrebarile care ne maresc puterea sunt acelea care creaza sentimente de putere si speranta.
Prima intrebare este: ‘Care este latura pozitiva din aceasta situatie?’ sau, daca nu reusesc sa o imi raspund imediat, ‘Care ar putea fi latura pozitiva?’ Vedeti, aceasta intrebare te impinge sa cauti reversul medaliei in interiorul oricarei circumstante si, invariabil, termini prin a gasi ceva.
A doua intrebare este: ‘Ce anume nu este inca perfect?’ Aceasta presupune ca lucrurile vor deveni perfecte si creaza un sentiment diferit de cel generat de intrebarea; ‘Ce anume nu merge?’
A treia intrebare este: ‘Ce pot sa fac pentru a schimba lucrurile in directia dorita, si in acelasi timp sa ma distrez?’ Aceasta intrebare ne ajuta sa delimitam toate mijloacele pe care le avem la dispozitie pentru a remedia situatia data si pe langa aceasta, sa facem placut intregul proces.
Dar esenta unei atitudini sanatoase si fericite fata de viata poate fi rezumata intr-un singur cuvant: recunostinta! Una dintre cele mai infailibile Reguli ale Fericirii consta pur si simplu in a cultiva o atitudine de recunostinta, cautand motive pentru a fi recunoscator.
Dar daca nu exista nimic pentru care sa fii recunoscator?
Pentru ca m-am trezit de dimineata si azi sunt viu!
Diferenta dintre o persoana care traieste o viata magica si o persoana care traieste o viata banala nu rezida in evenimentele din existenta lor: rezida in atitudinile lor. Atitudinea este penelul mintii, de care ne servim sa ne coloram viata. Putem alege orice culoare dorim.

Rezumat Prima Regula a Fericirii: atitudinea.

Fundamentul fericirii mele incepe de la atitudinea mea fata de viata.
Sunt fericit in masura in care decid sa fiu. De acum inainte decid sa fiu fericit.
Daca ma astept la ce-i mai bun, foarte des il voi obtine! Fericirea este o alegere pe care o pot face in orice moment, pretutindeni si in orice loc.
Orice experiente poate fi “reinterpretata”, asumand o semnificatie pozitiva. De acum inainte voi cauta un aspect pozitiv in oricine si in orice lucru.
In orice imprejurare dificila sau stresanta, trebuie sa-mi pune trei intrebari care-mi maresc puterea.
Care este latura pozitiva din aceasta situatie? Sau, care ar putea fi latura pozitiva?
Ce anume nu este inca perfect?
Ce pot face pentru a schimba lucrurile in directia dorita, si in acelasi timp sa ma distrez?
Recunostinta este samanta celor Zece Reguli  ale Fericirii. De acum inainte voi cauta motive pentru care sa fiu recunoscator.
Doar gandurile mele sunt cele care ma fac fericit sau nefericit, si nu imprejurarile din viata mea. Imi controlez gandurile, deci imi controlez fericirea.

A DOUA REGULA   Puterea Corpului

1.  Exercitiul fizic
Activitatea fizica nu este necesara doar pentru sanatatea corpului, ci si pentru a pastra o sanatate mentala si emotionala de durata, si exista motive foarte solide care sustin aceasta teorie
Sfatul pe care lumea il da cel mai des acelora care se simt putin deprimati este sa faca ceva. E un sfat bun; eu folosesc prescurtarea S-F. Salta-ti … Fundul!”
George Bernard Show: ‘Secretul de a fi nefericiti este sa avem timpul sa ne intrebam daca suntem fericiti sau nu.’ In schimb, sa te ridici in picioare si sa faci ceva nu este doar un ajutor pentru a distrage mintea de la propriile probleme; ne schimba perceptia asupra acelorasi probleme si usureaza stresul pe care acestea il creaza.
Miscarea influenteaza sentimentul!
Cand ne miscam corpul, ne modificam starile emotionale. Este bine cunoscut faptul ca aceia care nu practica o activitate fizica regulata dezvolta atrofie musculara, slabiciune, pierdere de calciu in oase, si au dublu ca probabilitate sa moara prematur, fata de aceia care fac miscare in mod obisnuit. In schimb, nu este la fel de cunoscut faptul ca aceia care nu practica un exercitiu fizic regulat au de asemenea tendinta sa devina introvertiti, incordati si hipersensibili, si pe langa asta sufera cu mai multa usurinta de depresie, anxietate si oboseala mentala.
Oamenii de stiinta au descoperit o optima explicatie a acestui fenomen. Exercitiul fizic stimuleaza creierul sa secrete anumite substante chimice si anumiti hormoni: endorfine si encefaline. Este vorba de stimulente naturale care ne pot face sa ne simtim epuizati sau cu ‘moralul ridicat’.
Ce fel de exercitii? Miscari ‘aerobice’.  ‘Aerobic’ inseamna literalmente ‘miscare cu oxigen’ si deci include orice activitate sau sport in care se respira in timpul miscarii, ca inotul, mersul pe bicicleta, mersul vioi pe jos, chiar dansul. Miscarile ne-aerobice, pe de alta parte, sunt miscari fara oxigen, si includ acele activitati in care se retine respiratia, ca alergatul si ridicarea de greutati; acestea nu sunt la fel de benefice pentru emotii si sanatate fizica. Atunci cand facem miscari ne-aerobice corpul nostru, in loc sa arda oxigen, arde glicogen, care este hrana creierului.
Cat timp ? Doar treizeci de minute pe zi, mai mult sau mai putin.
2. Postura: modul in care stam in picioare, asezati si mergem. Daca postura noastra este nefericita (daca de exemplu ne aplecam inainte sau ne indoim pe o parte in loc sa stam drepti si ridicati) sanatatea si emotiiile noastre se vor resimti.
Tehnica funiei – Imaginarea unei funii atasate in crestetul capului si ca cineva deasupra noastra o trage cu blandete in sus.”
Tehnica ancorarii – Evocarea unui moment fericit si asocierea lui cu un gest sau cu o atingere.
3. Alimentatia
Alimentele pe care le introducem in corp ne influenteaza senzatiile. De exemplu, alimentele care contin amidon si zaharuri industriale, precum painea alba, dulciurile si ciocolata, influenteaza nivelul de zahar din sange si pot sa ne faca obositi si iritabili, si este cunoscut faptul ca ceaiul, cafeaua si alcoolul contin stimulente care, ingerate in exces, pot produce depresie. Anumite cercetari au aratat cum, de exemplu, aspartamul, unul dintre indulcitorii artificiali cei mai obisnuiti din lume, folosit in multe alimente si bauturi ‘fara zahar’, este efectiv in masura sa induca depresie clinica la unele persoane.
Conform unor studii medicale rezulta ca rutina, un bioflavonoid continut in hrisca, are un efect benefic asupra undelor cerebrale si poate ajuta pacientii sa se ‘ridice’ din starea de depresie. Dar, fundamental, este important sa se urmeze o dieta nutritiva pe baza de alimente integrale, cu multe fructe si legume proaspete si cereale (ca orez nedecorticat, ovaz, orz, mei si paine si paste integrale), deoarece o alimentatie de acest gen ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange, reduce iritabilitatea si contribuie la diminuarea efectelor stresului.
4. Lumina solara
Unul dintre cele mai neglijate aspecte ale bunastarii emotionale in raport cu necesitatile corpului este lumina solara; depresia cauzata de lipsa luminii solare este de acum o problema medicala recunoscuta: se numeste Tulburare Afectiva Sezoniera. Iata de ce in lunile de iarna se inregistreaza mai multe cazuri de sinucidere

Rezumat: A Doua Regula a Fericirii: corpul

Miscarea influenteaza sentimentul.
Exercitiul fizic dimineaza stresul si provocand o reactie chimica ne ajuta sa ne simtim mai bine. Sa practicam o activitate fizica regulata – daca e posibil, zilnic – timp de cel putin treizeci de minute.
Sentimentele mele imi sunt influentate de postura. O postura decisa creaza o stare de spirit fericita.
Fericirea poate fi in mod constient suscitata in orice moment folosind o ‘ancora’.
Alimentele pe care le consumam ne influenteaza starile de spirit. Sa evitam alimentele care induc stari depresive, precum cafeaua, ceaiul, alcoolul, amidonul, zaharurile si aditivii artificiali. Sa mancam multe fructe si zarzavaturi proaspete, cereale integrale si legume.
Lipsa luminii solare poate cauza depresie. Sa iesim la soare cel putin o ora pe zi, daca e posibil.

A TREIA REGULA   Clipa

‘Singurul loc in care sa traiesti este aici, singurul timp in care sa traiesti este acum!’
Puterea nu consta in clipa ca atare, ci in a trai clipa

‘Metru cu metru, viata este o galera, centimetru cu centimetru este o sinecura!’
Orice lucru devine usor daca este descompus in mici elemente. Daca traim clipa, nu avem timp pentru regrete sau preocupari, avem doar ceea ce se afla in fata noastra.
Dante a spus: ‘Gandeste ca aceasta zi nu se reactualizeaza niciodata’!
Acelasi lucru se intampla in viata noastra. Rumegam asupra trecutului si ne facem griji pentru viitor: prin urmare, nu acordam pe deplin atentie prezentului. Aceasta atitudine genereaza sentimente de regret pentru ceea ce am facut si anxietate pentru evenimente care inca nu s-au verificat. Daca nu traim clipa, nu putem invinge in jocul Vietii.
Daca vrem sa fim fericiti, trebuie sa invatam sa apreciem ceea ce avem, iar tot ce avem este aici si acum. Deciziile de azi sunt realitatea de maine. Trebuie sa invatam sa luam lucrurile atunci cand sosesc si sa le lasam sa plece atunci cand se indeparteaza.
Thomas Carlyle: ‘Principala noastra sarcina nu este sa zarim ceea ce abia se intrevede in departare, ci sa facem ceea ce se afla clar la indemana.’ Daca ne concentram asupra viitorului indepartat, riscam sa ne simtim depasiti si deprimati. Multa lume isi petrece propriul timpul facandu-si griji pentru lucruri care nu s-au intamplat niciodata, si care probabil ca nu se vor intampla nicidata.
Filosoful francez Montaigne a scris: ‘Viata mea a fost plina de nenorociri ingrozitoare… dintre care marea majoritate nu s-au verificat niciodata.’ Acesta este unul dintre motivele pentru care multi dintre noi sunt coplesiti de anxietate si de stres: pentru ei, azi este mainele de care se temeau ieri! Trairea momentului nu lasa loc pentru deplangerea trecutului sau pentru  anxietatea fata de viitor. In loc sa ne adresam la ceea ce se afla inaintea sau in urma noastra, sa ne concentram doar asupra a ceea ce avem in fata.
Iata de ce sa traiesti momentul – sa infrunti cate o clipa odata – este una dintre cele mai bune modalitati de a invinge anxietatea si teama.
Cea mai mare parte a religiilor adopta aceasta filosofie. Cand Iisus a fost intrebat cum trebuie sa ne rugam, a recitat Tatal Nostru: ‘Painea noastra cea de toate zilele da-ne noua astazi.’ Nu painea de ieri, sau cea de saptamana viitoare, sau cea de anul viitor: doar cea de azi.
Unul dintre modurile prin care reusim sa supravietuim tragediilor din viata noastra este sa infruntam cate o zi pe rand si, daca aceasta filosofie este in masura sa ne faca sa depasim cele mai teribile momente, incercati sa va imaginati cat de bune poate sa faca momentele frumoase! Iata de ce este scris ca, pentru un intelept, fiecare zi este un nou inceput.

Salutul zorilor:
Priveste aceasta zi!
Pentru ca este viata, viata vietii.
In aceasta scurta clipa
Zace orice adevar si realitate a existentei:
Binecuvantarea cresterii
Gloria actiunii
Splendoarea frumusetii

Pentru ca ieri este doar un vis
Si maine e doar o viziune
Dar un azi bine trait face din orice ieri un vis de fericire
Si din orice maine o viziune de speranta.

Priveste bine, deci, acesta zi!
Acesta este salutul zorilor.          (Kalidasa)

In restul zilei concentrati-va mintea doar la ceea ce faceti in acel moment, in loc sa va ganditi la ceea ce ati facut sau la ceea ce veti face.
Doar traind clipa putem crea viitorul pe care-l dorim. Fiecare clipa ne ofera alegeri care ne vor plasmui destinul. Gandul este germenele actiunii, actiunea creaza o obisnuinta, obisnuintele modeleaza caracterul si caracterul creaza destinul.
Gandurile pe care le alegem in fiecare moment determina unde vom fi in urmatorul. Iata de ce hotararile si actiunile pe care le intreprindem in oricare clipa ne creaza viitorul. Stand de vorba cu altii, descoperim curand ca prea adesea acestia traiesc in trecut sau in viitor, intr-un alt loc sau intr-un alt timp, in loc sa beneficieze de ceea ce au aici si acum.
Planificarea este vitala inainte de a intreprinde orice actiune. Dar nu trebuie sa planificam ceva in timp ce facem altceva, sau sa facem altceva in timp ce planificam ceva. Indiferent ce ganditi sau faceti, concentrati-va pe acea activitate, atacand cate o sarcina pe rand. Cand vorbiti cu cineva acordati-i toata atentia; cand munciti, concentrati-va asupra sarcinii pe care o indepliniti in acel moment.
Cand traversati strada, fiti atent la trafic! Odata ce am invatat sa traim clipa, atenuam senzatiile de ingrijorare si depresie, ne imbunatatim prestatiile la lucru, ne facem mai intense relatiile noastre cu altii si in general ne imbogatim viata.   Aceasta este puterea de a trai clipa.

Rezumat   A Treia Regula a Fericirii: clipa

Fericirea nu se afla in ani sau luni sau saptamani, si nici macar in zile, dar poate fi gasita in orice clipa.
Beneficiem la maxim de viata noastra numai daca beneficiem la maxim de fiecare clipa.
Amintirile sunt formate din momente speciale: sa acumulam cat de multe putem.
Trairea momentului dizolva regretul, invinge anxietatea si reduce stresul.
Adu-ti aminte ca orice noua zi  este un nou inceput, o noua viata.

A PATRA REGULA Imaginea de sine

Suntem batrani numai in masura in care credem ca suntem.
Cu varsta vin experienta si intelepciunea.

Pentru ce motiv viata ar trebui sa fie mai putin multumitoare numai pentru ca ai trait-o timp mai indelungat? Cu atat mai mult, ar trebui sa fie mai buna, pentru ca o cunoastem mai bine!
Un om este ceea ce in adancul inimii crede ca este.
Modul in care ne vedem pe noi insine, parerile noastre despre noi. Unul dintre motivele pentru care atatea persoane traiesc existente atat de nefericite este ca sunt nemultumite de ele insele.
Poate n-o sa credeti, dar acestea, in adancul inimii, in realitate nu se iubesc pe ele insele. Multi dintre noi cresc afectati de un mare numar de complexe; cateodata de natura fizica, precum: ‘Am nasul prea gros,’ sau ‘Sunt urat,’ ‘Sunt prea tanar,’ ‘Sunt prea batran’; cateodata de natura mentala, precum: ‘Nu sunt inteligent ca altii.’ Unii sunt convinsi ca au o personalitate incompleta: ‘N-am deloc simtul umorului’ sau: ‘Sunt plicticos.’ Dar, oricare ar fi motivul, daca nu suntem multumiti de noi insine, cum putem sa traim o viata fericita?”
De unde vin toate aceste opinii negative despre sine? Din experientele noastre de viata. De obicei din copilarie. Imi aduc aminte ca odata un om mi-a zis: ‘Am devenit adult doar pentru a dezvolta modul de exprimare al tatalui meu, atitudinile mamei mele, parerile tatalui meu… si dispretul mamei pentru tata!’
Imaginile noastre despre noi insine se formeaza in copilarie. Nu stim cine sau ce suntem, sau ce vrem sa fim, dar invatam de la cei care ne inconjoara, aceia care sunt mai in varsta si mai intelepti decat noi si care ar trebui sa ne iubeasca.
Cum este posibil sa te debarasezi de aceste complexe si de aceste pareri negative?
Buna intrebare !
1. Primul lucru pe care trebuie sa-l facem este sa ne punem una dintre cele mai importante interogatii pe care am putea vreodata sa ne-o adresam noua insine: ‘Cine si ce sunt eu? De ce? Pentru ca raspunsul ne va ajuta sa ne apreciem unicitatea noastra individuala. De exemplu, stiati ca, si dupa ce mama si tatal dumneavoastra s-au cunoscut si s-au unit, probabilitatea ca dumneavoastra sa va nasteti era mai mica de una la 300.000 de miliarde? In locul dumneavoastra ar fi putut sa se nasca 300.000 de miliarde de indivizi total diferiti, si totusi, intre aceste nenumarate posibilitati, in final tocmai dumneavoastra ati venit pe lume. Nu numai atat: in intraga istorie a lumii n-a mai existat niciodata o persoana exact la fel ca dumneavoastra, si nici nu va mai fi vreodata alta.
2. A doua intrebare de pus este: ‘Care sunt parerile mele despre mine insumi?” Ganduri ca: ‘Sunt urat sau prost?’ Da.
3. Si, in sfarsit: ‘Cum fac sa stiu cu certitudine ca acele pareri sunt adevarate? Imaginea mea despre mine insumi deriva din ceea ce altcineva a spus sau a facut, sau se bazeaza pe date reale? Vedeti, de cele mai multe ori ne dezvoltam opiniile despre noi insine pornind de la altii. Ceilalti reprezinta pentru noi un fel de oglinda psihologica. Ati vazut vreodata o imagine adevarata, nedistorsionata a naturii dumneavoastra psihologice? Vedeti, in timp ce avem la dispozitie oglinzi care ne arata corpul, nu posedam nimic care sa ne reveleze psihicul. In schimb, ne bazam pe reactiile altora pentru a descoperi cine suntem in interiorul nostru. Daca altii ne spun ca suntem egoisti, putem sa credem ca suntem intr-adevar. In acelasi mod, daca cineva ne spune ca suntem prosti, putem sa dam crezare si acestei judecati. Ceilalti sunt oglinzile noastre, dar sunt oglinzi strambe: acestia aduc cu sine propriile prejudecati, care distorsioneaza imaginea lor si a noastra despre noi.
Cea mai mare greseala pe care putem sa o comitem in viata este sa ne bazam pe altii pentru a descoperi cine suntem cu adevarat. Atunci cand un parinte sau un profesor spune unui copil: ‘Esti rau,’ sau ‘Esti egoist,‘ ‘Esti lenes’, ’Esti prost,’ creaza in acel copil o imagine de sine negativa, si falsa. De fapt, copilul poate sa fi zis sau sa fi facut ceva rau, egoist, lenes sau prost, dar era vorba de comportamentul copilului, si nu de copilul insusi. Este o diferenta subtila, dar importanta. Este diferenta dintre a zice: ‘Esti o fetita rea’ si a zice: ‘A fost un lucru rau din partea ta ca ai varsat sucul de fructe pe covor.’ “
Faptul ca dumneavoastra ati comis o greseala stupida, inseamna oare ca sunteti o persoana stupida? Multe persoane confunda comportamentul cu persoana, si, in consecinta, adesea dezvoltam opinii negative despre noi insine care nu sunt neaparat adevarate, dar pe care le caram dupa noi toata viata. Astfel ajungem sa elaboram judecati negative sau sa ne cream complexe. Dar, odata ce le-am creat, cum putem sa ne debarasam de ele?
1. Primul pas consta in a reusi sa identificam originea unor astfel de judecati. Cateodata aceasta constientizare este suficienta ea singura pentru a elimina problema. Totusi, exista opinii atat de inradacinate in psihicul nostru ca indepartarea lor necesita mai mult decat constientizarea originii lor.
2. In aceste cazuri, o solutie este constituita din ‘afirmatiile pozitive’.
O afirmatie este o fraza pe care ne-o adresam noua insine, cu voce tare sau in gand. Un exemplu de afirmatie pozitiva ar putea fi urmatoarea:
‘Sunt o fiinta umana iubitoare, inteligenta, unica si irepetabila’.
Daca auzim ceva repetandu-se de un numar suficient de ori,vom termina prin a-l crede. La urma urmei, aceasta este originea celei mai mari parti dintre parerile noastre: de a le fi auzit repetandu-se de nenumarate ori cand eram copii. Cei din publicitate se servesc incontinuu de aceasta tehnica. Produc o fraza si fac astfel incat sa fie repetata in mod constant de mediile de informare, pana ce in final noi toti o acceptam ca adevarata.
Pentru a ne asuma controlul asupra vietii noastre, trebuie sa ne asumam controlul asupra opiniilor noastre, si folosirea afirmatiilor este una dintre modalitatile de a obtine acest rezultat.
De cate ori este necesar sa pronuntam o afirmatie inainte ca subconstientul sa inceapa s-o creada adevarata? Aceasta depinde bineinteles de epoca din care provine opinia negativa careia ne opunem si de frecventa cu care afirmatia este repetata. Este de asemenea util sa pronuntam afirmatia cu sentiment, ca si cum am crede cu adevarat in ceea ce se spune, in loc s-o rostim cu voce monotona si lipsita de entuziasm.  Eu recomand sa punem la proba o afirmatie repetand-o cel putin de trei ori pe zi: dimineata, la amiaza si seara. Daca dorim, putem si s-o scriem pe o foaie de hartie si s-o citim ori de cate ori avem ocazia.
3. O alta tehnica utila pentru schimbarea imaginii de sine este sa actionam ca opusul persoanei care credem ca suntem. De exemplu, daca credem ca nu suntem atragatori, trebuie sa ne comportam ca si cum am fi; daca insa credem ca nu avem incredere in noi insine, trebuie sa actionam ca persoane sigure pe ele.
4. O alta modalitate de a ne imbunatati imaginea de sine este sa cautam in mod activ aspectele pozitive ale caracterului nostru.
Este destul sa te intrebi in mod constient: ‘Ce anume imi place la mine?’ sau: ‘Ce anume sunt in stare sa fac bine?’ “
Una dintre cele mai minunate calitati ale mintii umane este ca ea cauta intotdeauna un raspuns la orice intrebare si, chiar atunci cand un asemenea raspuns nu exista, adesea va inventa unul. De cele mai multe ori, ne punem intrebari negative: ‘De ce nu sunt atragator?’, ‘De ce sunt atat de prost?’, ‘De ce nu reusesc sa-mi gasesc de lucru?’ Creierul nostru va nascoci intodeauna un raspuns la orice intrebare ii punem cu privire la noi insine: ‘De ce ai nasul gros?’, “De ce te-ai nascut cu putin creier?’, ‘De ce nu esti istet ca altii?’ Toate prostii, bineinteles, dar mintea gaseste intotdeauna raspunsuri!
Cand ne punem intrebari pozitive, vom ajunge la raspunsuri la fel de pozitive. Si, chiar daca ne e greu sa gasim ceva care sa ne placa la noi, incercam sa reformulam intrebarea: ‘Daca ar exista vreo latura pozitiva in persoana mea, care ar fi aceasta?’ Aceasta interogatie ne obliga sa elaboram un raspuns pozitiv. Alte intrebari excelente care ne vor schimba sentimentele pe care le nutrim fata de noi sunt: ‘Care sunt punctele mele forte?’, ‘Ce stiu sa fac bine?’, ‘In ce domeniu pot sa-mi aduc o contributie utila?’
Afirmatiile, sa actionezi ca si cum, si sa-ti pui intrebari pozitive sunt metode simple si eficiente pentru a incepe sa ne modificam sentimentele fata de noi insine.
Pe langa asta, trebuie sa incetam sa acceptam pareri false bazate pe reactiile altora.
Trebuie sa ne amintim mereu ca, desi ceilalti sunt oglinzile noastre, este vorba de oglinzi care redau o imagine falsa, alterata de prejudecati.
Tineti minte asta: nu e nevoie de talent, inteligenta sau caracter pentru a-i critica pe ceilalti. Numai Dumnezeu poate crea o floare, dar orice copil neghiob este in stare s-o faca bucatele! Atunci cand ceilalti sunt ostili sau nepoliticosi, cand spun lucruri nemiloase sau rautati, invariabil este vorba despre o imagine reflectata a spiritului lor chinuit si nu despre o imagine a noastra reflectata. Asadar, nu trebuie sa dam ascultare nimanui care incearca sa ne spuna cine sau ce suntem (doar daca, bineinteles, nu este vorba de judecati pozitive).
Odata am citit ca cel mai important scop al existentei noastre este sa ne cunoastem pe noi insine, pentru ca doar atunci suntem cu adevarat liberi: liberi de limitele si de restrictiile pe care altii vor sa ni le impuna, si liberi sa traim asa cum trebuie sa traim… in fericire.

Rezumat A Patra Regula a Fericirii: imaginea de sine

Sta scris: “Un om este ceea ce in adancul inimii crede ca este.” Suntem ceea ce gandim. Daca ma simt nemultumit de mine insumi, voi fi nemultumit de viata mea. Asadar, pentru a trai o existenta fericita, trebuie mai intai sa invat sa ma iubesc pe mine.
Fiecare dintre noi este special. Fiecare dintre noi este un invingator, pentru ca fiecare dintre noi a venit pe lume dezmintind un pronostic nefavorabil de unul la 300.000 de miliarde.
Ceilalti sunt oglinzile noastre, dar sunt oglinzi distorsionate.
Pentru a-mi invinge complexele si parerile negative pe care le nutresc fata de mine si pentru a-mi crea o imagine pozitiva despre mine insumi, trebuie: Mai intai sa descopar de unde vin astfel de pareri si daca sunt adevarate (si daca sunt, e necesar sa le schimb).
In fiecare zi, sa formulez afirmatii pozitive care descriu tipul de persoana care as vrea sa fiu.
Sa ma comport ca si cum as fi deja acea persoana.
Sa ma intreb care sunt laturile personalitatii mele pe care le iubesc si le respect.

A CINCEA  REGULA

Scopurile

“Puterea scopurilor.”

Teluri. Ambitii. Lucruri pentru care sa lupti. Scopurile confera vietii noastre o tinta si o semnificatie. Desigur, putem exista si fara ele, dar pentru a trai cu adevarat, pentru a trai o existenta fericita, avem nevoie de un scop. ‘Fara teluri,’ a scris marele amiral Byrd, ‘zilele s-ar termina in maniera in care se sfarsesc zilele ca acelea, in dezintegrarea sufletului’. V-ati intrebat vreodata de ce multi barbati si femei isi pierd sanatatea si mor la doar cativa ani dupa ce au  iesit la pensie? V-ati intrebat vreodata de ce atatea personaje bogate si celebre sfarsesc prin a deveni drogate sau alcoolice?”
Unul dintre motive, este ca, pur si simplu acestia simt ca propria existenta este lipsita de teluri. Viata nu are nicio semnificatie in ochii lor. Multe lume isi face o idee gresita despre ce constituie fericirea. Fericirea nu vine prin automultumire, ci prin fidelitatea fata de un scop demn de a fi atins.’ Exigenta fundamentala a spiritului uman este este necesitatea unui sens in viata, si tocmai asta este ceea ce scopurile ne permit sa realizam.
Scopurile creaza tinta si sensul. Datorita scopurilor, stim incotro ne indreptam, suntem condusi spre un obiectiv. Fara ele, viata nu are semnificatie si terminam prin a o lua razna fara sa construim nimic. Aceasta se intampla pentru ca motivatiile noastre de baza sunt doar doua: placerea sau durerea. Scopurile concentreaza mintea asupra placerii, in timp ce lipsa lor permite intelectului sa se focalizeze exclusiv pe evitarea durerii. Scopurile pot chiar sa faca durerea mai suportabila.
Unul dintre secretele care ne permit sa supravietuim in cele mai grele momente ale vietii noastre este acelasi cu cel care ne permite s-o traim din plin in momentele cele mai bune. Si acest secret este: scopurile.
Pentru ca noi nu extragem energie numai din hrana, ci si din entuziasm, si entuziasmul este generat de faptul de a avea scopuri, obiective la care sa tintesti, teluri a caror realizare sa o astepti cu nerabdare. Multe persoane sunt nefericite pentru ca simt ca propria lor viata nu are nicio semnificatie, niciun scop. Nu au nimic pentru care sa se scoale din pat dimineata, nicio tinta care sa-i inspire, nu au visuri. Merg in deriva prin viata, fara o directie precisa.

Tehnica balansoarului

Este o tehnica foarte simpla, in care subiectul isi imagineaza ca se afla de-acum la sfarsitul vietii sale si ca sta asezat intr-un balansoar, cu intentia sa reflecteze asupra modului cum a trait si asupra a ceea ce a realizat. Ce anume ar dori sa-si aminteasca? Ce anume ar vrea sa fi facut? Ce locuri ar fi vrut sa viziteze? De ce natura ar fi vrut sa fie relatiile sale cu ceilalti? Si, mai ales, cand vine momentul sa se aseze pe balansoar, ce tip de persoana ar fi vrut sa devina?
Aceasta tehnica ne ajuta sa cream scopuri pe termen lung. Prin urmare, eu si pacientii mei ne concentram asupra unor obiective din ce in ce mai apropiate: de atins intr-un interval de zece sau de cinci ani, de un an, de sase luni, de o luna si chiar de o zi. In sfarsit, recomand pacientilor mei sa noteze toate aceste scopuri si sa le reciteasca in fiecare dimineata la sculare. In acest fel, ai mereu o motivatie pozitiva pentru a te ridica din pat si de a incepe ziua cu o stare de spirit de entuziasm si vioiciune.
O alta idee buna este sa-ti recitesti propriile scopuri de mai multe ori in decursul zilei si seara inainte de culcare, pentru a le mentine bine intiparite in minte.
Ce se intampla daca ma razgandesc si ma hotarasc sa abandonez unul dintre scopuri?
E o intrebare buna. Prioritatile si valorile noastre se schimba cu trecerea timpului, si in consecinta ne modificam si scopurile. Iata de ce tehnmica balansoarului ar trebui repetata periodic, cel putin o data pe an. In acest fel ne stabilim mereu scopuri care sa ne implice profund, si asta creaza semnificatia si tinta catre care tinde viata noastra, oferindu-ne motivatia adecvata pentru a o trai cu entuziasm.
Scopurile pun bazele fericirii nostre. Adesea oamenii cred ca luxul si comoditatile sunt principalele conditii ale fericirii, dar tot ceea ce ne trebuie pentru a ne simti cu adevarat fericiti este ceva care sa ne inspire entuziasm. Aceasta este una dintre cele mai importante Reguli ale Fericirii: nu poate exista bucurie durabila intr-o viata lispita de obiective si semnificatie. Aceasta este puterea scopurilor.

Rezumat A Cincea Regula a Fericirii: scopurile

Scopurile confera vietii noastre o tinta si o semnificatie.
Datorita scopurilor, ne concentram pe atingerea placerii, in loc sa ne limitam sa evitam durerea.
Scopurile ne ofera un motiv sa ne ridicam din pat dimineata.
Scopurile ne fac mai usoare momentele dificile si mai placute momentele frumoase.
Tehnica balansoarului ne ajuta sa ne definim atat scopurile de atins pe durata intregii vieti, cat si cele imediate, pe termen scurt. Sa ne notam obiectivele proprii si sa le recitim:
dimineata, la sculare;
de mai multe ori in cursul zilei;
seara, inainte de culcare.
Sa ne aducem aminte sa repetam tehnica balansoarului cel putin de doua ori pe an, pentru a ne asigura ca obiectivele prestabilite sunt inca cele realmente dorite.

A SASEA REGULA

Umorul

Poate parea absurd, la prima vedere, sa crezi ca daca nu dai o importanta excesiva proprilor necazuri, sau daca razi de ele, ar putea sa te ajute, dar pe termen lung iti dai seama ca e vorba in realitate de una dintre cele mai bune modalitati de a depasi marea majoritate a situatiilor stresante si de a crea fericirea.Nu e usor sa fii fericit daca nu razi niciodata!
Rasul este un produs al fericirii. Dar este de asemenea un act care produce fericirea. Vedeti, rasul – la fel ca zambetul – face ca in creierul nostru sa se elibereze substante chimice care creaza un sentiment de euforie. De fapt, cercetatorii au demonstrat ca, atunci cand radem, hormonii stresului continuti in sange – adrenalina si cortizonul – se micsoreaza si, in consecinta, ne simtim realmente mai putin nelinistiti si ingrijorati.
Oamenii nu devin deprimati pentru ca rad prea mult. Dar multi indivizi folosesc instinctiv puterea rasului si a umorului ca un ajutor pentru a face fata tristetii. Aduceti-va aminte ca umorul este numai una dintre cele Zece Reguli ale Fericirii. Trebuie sa le integram pe toate in viata noastra daca vrem sa cream o fericire de durata. A incerca sa fii fericit servindu-te numai de puterea umorului este la fel de zadarnic ca si cum ai intentiona sa te mentii in stare buna de sanatate doar cu exercitiul fizic, fara sa dai atentie la dieta, la odihna, la stres si la toti ceilalti factori care ne influenteaza starea de bine.
Pe langa aceasta, s-a demonstrat ca rasul ne imbunatateste capacitatea de concentrare si ne mareste enorm abilitatea de a rezolva probleme de natura intelectuala

Secretul este sa gasesti  ceva de care sa razi. Totul depinde de mintea noastra. Noi ne alegem gandurile, alegem asupra carui lucru sa ne focalizam atentia. In loc sa ne concentram pe ‘Care este latura groaznica a acestei situatii?’ putem la fel de usor sa ne intrebam: ‘Care este latura comica a acestei situatii?’ sau ‘Care ar putea fi latura comica?’ In general orice eveniment prezinta intotdeauna un aspect umoristic, de care se poate rade: e vorba doar sa-l gasesti. Si daca nu e nimic distractiv in acea imprejurare particulara, e nevoie sa gasim altceva care sa fie, pentru ca daca reusesti sa razi des inseamna ca ai castigat jumatate din batalie.”
Nu de toate evenimentele se poate rade, dar in marea majoritate a cazurilor se poate. Chestiunea e: reusim sa vedem latura comica numai daca o cautam.

Formulei antistres in doua faze.
Faza 1. Nu-ti face griji pentru lucrurile marunte.
Faza 2.  Aminteste-ti ca marea majoritate a lucrurilor din viata sunt marunte!

Daca as putea sa-mi traiesc viata din nou, as incerca sa fac mai multe greseli de data aceasta. Nu as mai fi atat de perfecta. M-as relaxa mai mult. M-as elibera. As fi mai proasta decat am fost in timpul acestui drum. De fapt, sunt putine lucrurile pe care le iau in serios. As fi mai nebuna. As fi mai putin obsedata de curatenie. As culege mai multe oportunitati, as calatori mai mult, as escalada mai multi munti, as traversa inot mai multe rauri, as vizita mai multe locuri in care nu am mai fost. As manca mai multa inghetata si mai putina fasole. As avea mai multe probleme reale, dar mai putine probleme imaginare! Vezi, eram una dintre acele persoane care traiesc inconjurate de precautiuni, intr-o maniera sanatoasa si inteleapta, ora dupa ora si zi dupa zi. Oh, am avut si eu momentele mele de nebunie si, daca as putea s-o iau iar de la capat, as avea si mai multe, clipa dupa clipa.
Am fost una dintre acele persoane care nu merg nicaieri fara un termometru, o sticla de apa calda, un fular, un impermeabil si o parasuta. Daca as putea sa incep iar de la capat, de data aceasta as calatori mai usoara.
Daca as putea s-o iau de la capat, as incepe sa ma invart in picioarele goale mai devreme primavara si as inceta mai tarziu toamna. As urca pe mai multi calusei, as privi mai multe rasarituri, si m-as juca mai mult cu copiii, daca as putea sa-mi traiesc din nou viata.
Dar, vezi, nu pot.

Rezumat A Sasea Regula a Fericirii: umorul

Umorul usureaza stresul si creaza fericirea.
Rasul ne imbunatateste capacitatea de concentrare si ne mareste abilitatea de a rezolva probleme.
In oricare experienta, daca se cauta o latura comica, foarte des se gaseste una.
In loc de a ne intreba: “Care este latura ingrozitoare a acestei situatii?” sa ne intrebam: “Care este latura sa comica?” sau “Care ar putea sa fie?”
Sa recurgem mereu la formula antistres in doua faze:
Nu-ti face griji pentru lucrurile marunte;
Aminteste-ti: marea majoritate a lucrurilor sunt marunte!

A SAPTEA REGULA

Iertarea

Din ce motiv sa urasti pe cineva doar pentru ca a comis o greseala? Cu totii facem greseli o data sau alta in decursul vietii noastre. Daca ajungem sa-i uram pe toti cei care gresesc, vom termina prin a uri intreaga lume… inclusiv pe noi insine.
Cei care nu iarta nu vor fi niciodata fericiti.
Daca Dumnezeu ar ierta in functie de dimensiunea greselii, Raiul ar fi un loc foarte solitar.

Este timpul sa iert si sa ma eliberez de trecut.

Multi sustin ca timpul vindeca ranile, dar nu e adevarat. E adevarat ca furia si amaraciunea de obicei se atenueaza cu trecerea anilor, dar, daca nu suntem pregatiti sa iertam, acestea nu vor parasi niciodata sufletul nostru. Nu, cheia iertarii nu sta in trecerea timpului, ci in intelegere. Indienii Sioux au o rugaciune foarte frumoasa:

O, Mare Spirit, fa ca eu sa nu critic sau sa judec niciodata un om, inainte de a merge doua saptamani in mocasinii lui.

Sa gresesti este omenesc, sa ierti este divin!
Dar, daca faci efortul sa privesti lucrurile din punctul de vedere al celuilalt, te poate ajuta. Si pe langa asta, considerati ce se intampla daca nu reusim sa iertam. Cine sufera? Cine se alege cu un ulcer la stomac si cu hipertensiune? Noi!
Biblia zice: ‘Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte’. dar, Biblia zice de asemenea: ‘Intoarce si celalalt obraz’ si ‘Lasa razbunarea in seama lui Dumnezeu.’ Daca am incerca sa ne razbunam de fiecare data cand suferim o nedreptate, dupa cum a zis odata Mahatma Gandhi, ‘Lumea intreaga ar sfarsi prin a deveni oarba si prin a-si pierde toti dintii.’ Razbunarea nu poate aduce pacea, poate doar sa genereze alta razbunare. Este un ciclu fara sfarsit.
Daca inima noastra e plina de ranchiuna, nu poate fi loc pentru iubire si fericire. Iertarea ne elibereaza sufletul de ranchiuna si creaza in el spatiul care permite iubirii sa intre.
Cand ierti si nu uiti, nu se poate numi iertare. Iertarea este sa stergi totul cu buretele, anulandu-l complet. Si sa te eliberezi de furie si condamnare, asa cum te eliberezi de o piatra grea. Daca vom continua sa caram bolovanul, greutatea lui ne va apleca pana la pamant; sa-l lasam sa plece, si nu va mai avea nicio putere asupra noastra: vom fi liberi. Iata de ce Confucius a spus: ‘Sa fim jigniti sau furati nu inseamna nimic, numai daca nu continuam sa ne aducem aminte.
Toate religiile lumii vorbesc de iertare. Cum ne putem astepta ca Dumnezeu sa ne ierte, daca noi nu reusim sa iertam pe altii? Un om care nu iarta isi da foc la podul peste care va trebui el insusi sa treaca, pentru ca noi toti, mai devreme sau mai tarziu, vom avea nevoie sa fim iertati.
Dar de cate ori poate fi iertat cineva?
De cate ori ne greseste. Trebuie sa ne amintim mereu ca, daca nu iertam, noi suntem singurii care avem de suferit, pentru ca noi suntem cei care caram greutatea ranchiunei, a furiei si a resentimentului. Iertarea ne elibereaza de aceasta suferinta. Iata de ce importanta sa este atat de vitala, daca vrem sa fim fericiti. Numai eliberandu-ne de judecati de condamnare si de reclamari vom putea fi liberi sa experimentam bucuria si fericirea. Eu cred ca, in timp, toti oamenii vor da socoteala pentru faptele lor rele, in aceasta viata sau in alta. Daca exista o lege in acest univers, este legea cauzei si efectului, sau, dupa cum se spune: Culegem ceea ce am semanat, adica actiunile noastre se intorc la noi. Daca credem asta, nu mai e nevoie sa ne tinem agatati cu unghiile de furie, amaraciune sau ranchiuna. Bineinteles, nu pot sa stiu cu certitudine daca universul functioneaza intr-adevar in acest fel – m-as putea insela – dar aleg sa cred ca asa e, si asta ma face mai fericit.
Stiti care este persoana cel mai greu de iertat, persoana pentru care este cel mai anevoios sa simtim compasiune? Noi insine.
De fiecare data cand comitem o greseala sau facem o actiune de care ne pare rau mai tarziu. Trebuie sa ne amintim ca, in marea majoritate a cazurilor, noi toti facem ce putem mai bine. Suntem fiinte umane, si fiintele umane gresesc. Cu totii facem uneori acte de care ne este rusine sau care ne pun in incurcatura, si pe care am dori sa le schimbam.
Din cand in cand, am face mai bine sa stam deoparte si sa ne vedem pe noi insine ca si cum inca am fi copii. Trebuie sa fim binevoitori cu copilul care exista in noi. Cum putem sa fim fericiti daca nu ne iubim si nu ne respectam pe noi insine? Daca Dumnezeu poate sa ne ierte, atunci si noi putem face la fel.
Omul intelept cade de sapte ori pe zi si de sapte ori se ridica.

Rezumat A Saptea Regula a Fericirii: iertarea

Iertarea este cheia are deschide poarta fericirii.
Nu putem fi fericiti daca purtam in suflet sentimente de ura sau de resentiment. Trebuie sa ne amintim ca doar noi avem de suferit din cauza amaraciunii noastre.
Greselile si esecurile sunt lectii de viata. Trebuie sa ne iertam pe noi insine si pe ceilalti.
Sa ne amintim de rugaciunea indienilor Sioux:
“O, Mare Spirit, fa ca eu sa nu critic sau sa judec niciodata un om inainte de a umbla doua saptamani in mocasinii sai.”

A OPTA REGULA

Sa daruiesti

Ce avantaj obtine un om daca cucereste lumea intreaga dar isi pierde sufletul?
Este incredibil sa te gandesti ca lucrul pe care-l dorim cu cea mai mare ardoare in viata – fericirea – este de asemenea acela pe care-l putem obtine cel mai usor… daruind-o altora. Este una dintre cele mai extraordinare legi ale Naturii: cu cat dai mai mult, cu atat primesti mai mult. Este ca si cum ai semana: pentru fiecare samanta pe care o plantam, vom obtine mii
Putem obtine fericirea daruind-o. Atunci cand daruim bucurie altora, imediat o si primim. E ca parfumul. Nu putem sa-l stropim pe altii fara ca unele picaturi sa nu cada si pe noi. Ganditi-va la zambet: daca zambim cuiva, invariabil acesta ne zambeste la randul sau. Vedeti, fericirea este ca un boomerang: cu cat mai mult o dam la altii, cu atat mai mult se intoarce la noi.
In fond fiintele umane nu sunt egoiste prin natura lor. Suntem dispusi sa facem pentru altii mult mai mult decat am face pentru noi insine. Marea majoritate a parintilor, de exemplu, si-ar sacrifica de buna voie propria bunastare pentru binele copiilor.
Dedicandu-ne altora nu ne limitam la a ne distrage mintea de la problemele noastre. Pentru mine aceasta este cea mai importanta Regula a Fericirii: tot ce trebuie sa facem pentru a aduce fericirea si bucuria in viata noastra este sa le daruim celor din jur.

Rezumat A Opta Regula a Fericirii: sa daruiesti

Fericirea nu se afla in a poseda sau in a obtine pentru noi insine, ci in a darui si in a-i ajuta pe ceilalti.
Cu cat mai multa bucurie si fericire daruim celorlalti, cu atat mai multa primim.
In fiecare zi pot sa-mi creez fericirea in viata cautand oportunitati pentru a raspandi bucuria.

A NOUA REGULA

Relatiile

Relatii de prietenie, neconditionate. Fara relatii, viata e pustie. La urma urmei, existenta noastra ar trebui sa fie o sarbatoare, si nu e prea distractiv sa sarbatorim singuri, nu credeti? Fiintele umane sunt creaturi sociale. Avem nevoie sa vorbim, sa comunicam, sa ne simtim doriti si acceptati, sa stim ca ceilalti au nevoie de noi. Cu totii avem nevoie unii de altii. Sta scris chiar si in Biblie: ‘Nu e bine ca omul sa fie singur.’
Calitatea vietii noastre este calitatea relatiilor noastre

Fericirea se naste in primul rand din relatia noastra cu noi insine, dar si din prietenia si iubirea care caracterizeaza relatiile noastre cu altii. La urma urmei, ce placere se poate simti daca faci lucrurile numai de unul singur?
Atunci cand ne tinem gandurile pentru noi, avem tendinta sa devenim mai nelinistiti, ingrijorati, deprimati sau nefericiti. Daca nu comunicam problemele noastre si altora, ajungem cu usurinta sa le umflam peste dimensiunile lor reale, si acestea par sa se inrautateasca treptat, pana ce incepem sa ne simtim coplesiti si neputinciosi. Vechea zicala: ‘Doua capete fac mai mult decat unul’ este absolut adevarata, nu numai pentru ca astfel se dubleaza capacitatea de rationament dedicata cautarii unei solutii, ci si pentru ca procesul de impartasire a dificultatilor, a nelinistilor si a grijilor contribuie adesea la atenuarea lor.
Relatiile ne imbogatesc viata. Daca impartasim o bucurie, o multiplicam, dar daca impartasim o problema, o injumatatim. Lordul Byron, poetul englez, a exprimat astfel acest concept:

Cine va reusi sa cucereasca bucuria
Va trebui s-o distribuie si altora
Fericirea este o nastere gemelara.

Trecutul nu este viitorul
Inseamna ca daca ceva s-a intamplat ieri nu trebuie neaparat sa se intample si maine. Faptul ca ati avut probleme in relatiile cu altii in trecut, nu inseamna ca trebuie sa continuati sa le aveti si in viitor. Daca nu cumva poate sa insemne pur si simplu ca in trecut ati abordat chestiunea in mod gresit.
Cand intalniti o persoana noua, va simtiti mai confortabil daca aceasta va priveste in ochi, sau daca evita sa va intalneasca privirea? Daca va priveste in ochi. Si gasiti mai placut pe cineva care are o strangere de mana ferma, sau pe cineva care va da impresia ca atingeti o molusca umeda? O strangere de mana ferma, bineinteles. Si preferati o persoana care vorbeste numai despre ea, sau o persoana care se arata interesata si de dumneavoastra? Dar cand dumneavoastra intalniti pe cineva pentru prima data, incercati in mod constient sa va comportati astfel? Ati fi surprins sa descoperiti cata lume nu o face, si apoi se intreaba cum de nu reuseste sa stabileasca relatii multumitoare.
Daca vrem sa ne pastram prieteniile, trebuie sa invatam sa-i acceptam pe ceilalti asa cum sunt si sa inchidem un ochi la cele pe care le consideram lipsurile lor, concentrandu-ne in schimb pe trasaturile lor pozitive sau demne de admiratie. Trebuie sa fim dispusi sa-i iertam cand comit greseli, in acelasi fel in care si noi am vrea ca ei sa ni le ierte pe ale noastre.
Iertarea este foarte importanta in cucerirea fericirii pentru ca fara ea vom ajunge sa ne trezim singuri si plini de amaraciune. Atunci cand dam valoare relatiilor noastre, in mod automat ii tratam pe ceilalti intr-o maniera diferita. Si, cand ii tratam bine pe ceilalti, si ei vor tinde sa faca la fel.
Reusiti sa va imaginati cum s-ar schimba raporturile dumneavoastra cu prietenii, colegii de munca, familia si chiar necunoscutii, daca i-ati trata pe toti cei pe care-i intalniti ca si cum ar fi ultima oara ca ii vedeti?
Multa lume  pur si simplu nu da valoare propriilor relatii. Unii aleg sa puna banii si posesia de bunuri materiale inaintea relatiilor cu ceilalti. Ati fi surprins sa aflati cati frati, surori, parinti si copii sunt gata sa se certe si sa rupa definitiv contactele din cauza banilor. Acestia isi sacrifica relatiile cele mai profunde si in acest fel, fara sa-si dea seama, isi sacrifica, de asemenea, si propria fericire.

Rezumat A Noua Regula a Fericirii: relatiile

Calitatea vietii mele este calitatea relatiilor mele.
Niciun om nu este o insula. Toti avem nevoie de relatii cu ceilalti.
Relatiile apropiate fac mai bune momentele frumoase si mai usor de suportat momentele grele. O bucuria impartita este o bucurie dublata, dar o problema impartita este o problema injumatatita.
Trateaza pe oricine intalnesti gandindu-te ca poate nu-l vei mai revedea vreodata.

A ZECEA REGULA

Credinta

Principiul celui de-al doisprezecelea ceas
Asa cum adesea noaptea se face mai rece si intunecata cu putin inaintea zorilor, in acelasi fel, tocmai cand situatia pare intr-adevar trista si fara speranta, deseori experimentam o intorsatura dramatica spre mai bine, si se intampla un miracol.

Atitudinile si parerile noastre sunt cele care ne determina sentimentele, si nu imprejurarile.
La unele popoare se crede ca existenta noastra a inceput cu mult timp inainte de nasterea noastra in aceasta lume. Scurta noastra viata pe acest pamant este doar o scoala de invatare, care ne permite sa obtinem diploma cand suntem pregatiti. Prin urmare, cand cineva moare, spiritul sau isi continua calatoria. Toate marile religii au in comun credinta ca, desi corpul moare, spiritul continua sa traiasca si ca, intr-un alt loc si intr-un alt timp, ne vom alatura dragilor nostri. Si Biblia descrie moartea ca un ‘somn’ din care, intr-o zi, ne vom trezi.
Exista o straveche credinta
Ca peste tarmuri falnice
Peste sfera durerii
Prietenii se vor revedea.

Daca noi credem ca moartea este o despartire completa si definitiva, atunci impactul sau poate fi devastator. Dar daca noi credem ca despartirea e doar temporara, si ca sufletul continua sa traiasca, atunci moartea devine mai putin dureros de suportat.
Si totusi, in unele religii orientale, moartea este considerata un eveniment de bucurie, pentru ca se crede ca sufletul defunctului se intoarce la adevaratul sau lacas, la un nivel de constiinta mai inalt.
Suntem artizanii starilor noastre de spirit.
Ce are de-a face credinta cu fericirea?
“Cu totii avem nevoie de o anumita doza de credinta, chiar si numai pentru a supravietui, si cu atat mai mult pentru a fi fericiti.
Reusiti sa va imaginati cat de multa credinta va va fi necesara pentru a trai, daca nu vreti sa va petreceti zilele in neliniste si frica?
Si exista o credinta de care avem nevoie mai mult decat orice altceva pe lume. Credinta in Dumnezeu, intr-o Putere Superioara, intr-o Forta Universala. Nu conteaza cum o numim.
Ceea ce vreau sa subliniez este ca, in absenta credintei, e dificil sa ajungem la o fericire de durata. Credinta este fundamentul fericirii. Ganditi-va la parabola celor doi oameni care isi construiesc o casa. Primul o cladeste pe o stanca, al doilea o cladeste pe nisip. Atata timp cat vantul e favorabil, ambii vor fi fericiti, dar, de indata ce vine o furtuna, omul care si-a construit casa pe nisip va fi distrus. Credinta este stanca pe care este construita fericirea durabila: ea triumfa asupra oricarei adversitati, si insufla speranta si curajul in cei care o cultiva.
William James scria: ‘Credinta este una dintre fortele care permit oamenilor sa traiasca si absenta sa totala duce la ruina.’
Mahatma Gandhi a scris: ‘Fara credinta, as fi innebunit de mult timp.’ Fara credinta intr-o Putere Superioara, existenta este grevata de indoiala, de ingrijorare, de neliniste si de frica. Anumite studii psihologice au demonstrat ca cei care sunt animati de o profunda credinta religioasa sunt mai putin predispusi la depresie si la toate tulburarile legate de stres, si reusesc sa-si infrunte mai bine pierderile.

Omul modern in cautarea sufletului, Carl Jung:

Printre toti pacientii mei care se aflau in a doua jumatate a vietii –   adica cei care trecusera de treizeci si cinci de ani –  n-am intalnit nici macar unul, a carui problema, in ultima analiza, sa nu consiste in elaborarea unei viziuni religioase asupra vietii. Pot sa afirm cu certitudine ca fiecare dintre ei s-a imbolnavit pentru ca pierduse ceea ce religiile din orice epoca au dat propriilor credinciosi, si ca nimeni dintre ei nu v-a vindecat cu adevarat pana ce nu si-a recucerit propria viziune religioasa.

In intreaga Natura vedem in actiune un incredibil grad de organizare si precizie.
Daca exista un Dumnezeu, de ce atunci exista atata nefericire in lume? Se intreaba unii.
Fiecare dintre noi este responsabil pentru propria fericire. Deci, daca suntem nefericiti, este din cauza gandurilor si actiunilor noastre. Nu este opera lui Dumnezeu. Pentru mine, aceasta este cea mai minunata lectie continuta in cele Zece Reguli ale Fericirii: exista o singura persoana care ne poate face fericiti sau nefericiti, si acea persoana suntem noi.

In ultima analiza, credinta este ceva la care fiecare dintre noi trebuie sa ajunga singur. Dar eu cred cu tarie ca, daca vom cauta adevarul, pana la urma il vom gasi. Si cateodata, tocmai cand ne simtim mai derutati si pierduti, se intampla ceva care ne atinge sufletul. Un mic miracol.

Rezumat A Zecea Regula a Fericirii: credinta

Credinta este fundamentul fericirii.
Fara credinta, nu exista fericire durabila.
Credinta creaza incredere, aduce pacea in lume si elibereaza sufletul de indoiala, de ingrijorare, de neliniste si de frica.

Dacă ți-a făcut bine acest articol, fă și tu bine altora și distribuie-l!

About the Author

Follow me


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>