Oxigenul sursa Vieții

Nu vă preocupă consumul ridicat al resurselor naturale, provocat de dezvoltarea tehnologică?  Dar faptul că alimentele care le consumăm astăzi nu mai au aceeaşi valoare nutritivă pe care o aveau acum douăzeci de ani?   Ce se întâmplă cu planeta noastră?

Deosebitul potenţial intelectual al speciei umane poate modifica drastic şi într-o manieră rapidă mediul ambiant. Această enormă putere intelectuală ce derivă din dezvoltarea sa cerebrală rapidă nu este însoţită, din păcate, de o acţiune înţeleaptă în ceea ce priveşte acest mediu. Specia noastră se află în pericol de sinucidere, datorită degradării ireparabile a biosferei de care depinde. Să analizăm în continuare câteva din acţiunile noastre .

ENERGII NOCIVE

Consumul energetic determinat de dezvoltarea umană ridică, în prezent, problema „energiilor nocive” rezultate din biocombustibilii fosili, din cărbune şi, în primul rând, din petrol; aceste energii sunt deosebit de poluante, nu numai datorită gazelor eliberate în atmosferă în cadrul procesului lor de utilizare, ci şi din amestecul lor în apa mărilor (aşa numitele ,,maree negre”) şi reziduurilor formate, marea majoritate a lor nefiind biodegradabile (cum este plasticul
derivat din petrol). În viitor, pentru binele nostru, trebuie să sperăm la utilizarea unor energii mai curate: solară, eoliană, de biomasă…şi mai ales, a energiei stelare, ce are un mare potenţial, deşi momentan tehnologia necesară nu este suficient dezvoltată. Consumul excesiv al resurselor neregenerabile implică dispariţia lor totală şi irecuperabilă (după cum indică şi numele lor) in scurt timp, dacă nu se întrerupe ritmul alert de exploatare.  Un calcul simplu
demonstrează, de exemplu, că dacă se păstrează ritmul de consum de petrol din 1997 şi nu se găsesc noi depozite, cel existent în momentul de faţă va fi epuizat în următorii 40 de ani. Este sigur că altele vor fi descoperite o dată cu trecerea timpului, însă la fel de sigur este şi faptul că va creşte exponenţial atat consumul său cât şi a derivaţilor cum sunt plasticele, datorită sporirii populaţiei .

DISTRUGEREA SPAŢIILOR VERZI

O altă acţiune umană negativă este distrugerea spaţiilor verzi şi a pădurilor. Mai mult de 6% din suprafaţa continentală este ocupată de păduri tropicale; în fiecare an este distrus 1%  din numărul acestora. Acestia sunt aşa-zişii „plămâni” ai planetei, cei ce oxigenează mediul, atrag ploile- menţinând umiditatea necesară, protejează solul de eroziune…sunt mediul de viaţă pentru cele mai multe făpturi vii, sursă de alimente şi tratamente naturiste.

Datorită „miopiei” noastre intelectuale distrugem aceste resurse naturale, exploatându-le excesiv, în scopul obţinerii terenurilor agricole, a materiilor prime, a lemnului necesar ducere generala industriei prelucrătoare; aceste exploatări sunt necesare, însă trebuie făcute într-un mod raţional, fără a prima interesul economic sau exploatarea ilegală, prin obţinerea materiilor prime în urma unui incendiu provocat într-o pădure sau pentru satisfacerea intereselor urbanistice. Chiar şi resursele regenerabile se pot transforma în resurse neregenerabile, dacă nu le acordăm timp să se refacă. Prin exploatarea neraţională a spaţiilor verzi favorizăm procesul de deşertificare, lipsind terenurile de aceste păduri, cauzăm eroziunea excesivă şi periclităm viaţa. Deşi pare incredibil, în prezent o mare parte a populaţiei (cea din Nord) consumă combustibilii fosili într-un timp de 100.000 de ori mai rapid decât cel necesar formării lor.

Surse de energie

Combustibili fosili       Energia nucleară      Energia hidraulică      Impactul ambiental şi social

-poluarea solului;    -poluarea atmosferică;    -poluarea apelor;   -ploaia acidă;   -poluarea urbană (ceaţa fotochimică);

-mareele negre;   -creşterea efectului de seră;    -diminuarea resurselor marine; -grave probleme aduse populaţiilor locale;

-încălcarea drepturilor omului;     -poluare atmosferică;     -contaminarea solului şi a apelor subterane;

-evenimente radioactive;    -producerea deşeurilor ce  prezintă un risc ridicat;  -inundarea multor terenuri agricole;

-despădurirea;   -variaţii importante ale cursurilor apelor;   -migraţia forţată a mii de oameni;   -transmiterea multor boli;

Etapa utilizării surselor

-exploatarea petroliferă, (extractia,rafinarea,transportul, combustia);   -extracţia uraniului,

-obtinerea energiei în cadrul centralelor termice;   -deşeuri radioactive;  -înainte  şi  după  construirea centralelor hidroelectrice;

Într-o zi, oamenii se vor trezi ca dintr-un lung coşmar şi îsi vor aminti propriul trecut energetic, diferitele mijloace de captare a energiei solare si nu îşi vor putea explica nebunia cu care au început aventura de a consuma în mai puţin de 250 de ani resurse fosile cărora leau trebuit 600 de milioane de ani  să se formeze. Momentan nu suntem disperaţi, aşa încât ne continuăm visul.

POLUAREA

Poluarea este altă agresiune umană la adresa mediului.Acesta este contaminat de diversele acţiuni
umane: deversarea apelor murdare, fertilizarea excesivă a solului, utilizarea insecticidelor…şi, în
plus, reziduurile umane solide care, de multe ori, nu sunt gestionate aşa cum trebuie, multe dintre
ele nefiind biodegradabile. Apele dulci sau sărate sunt contaminate în mod constant de deversarea
apelor reziduale ale oraşelor, industriei, exploatărilor petrolifere ( apariţia mareelor negre),
reziduurilor radioactive.

Atmosfera este poluată din cauza tuturor tipurilor de gaze şi particule ce sunt eliberate datorită
transporturilor, industriei, fabricilor, oraşelor, etc.; aceste gaze provoacă fenomenul încălzirii
globale (efectul de seră), deteriorând stratul de ozon, în timp ce ploile acide flora şi fauna generând
un aer irespirabil.

SCĂDEREA BIODIVERSITĂŢII (DISPARIŢIA SPECIILOR)

Scăderea biodiversităţii este o altă problemă importantă. Se estimează că în fiecare zi dispar 100
de specii de plante şi animale. În acest mod se pierde o resursă importantă, privită nu numai din

perspectiva interesului biologic, dar şi a faptului că acest fenomen dezechilibrează ecosistemele din care fac parte aceste specii. Din acest punct de vedere, omul este principala cauză a dispariţiei   formelor de viaţă.

EPUIZAREA RESURSELOR NATURALE

Alt factor negativ este epuizarea resurselor naturale datorită necesităţilor umane ridicate,
provocate de suprapopulare şi dezvoltarea urbană. Resursele nu sunt regenerabile aşa cum sunt
combustibilii fosili, mineralele şi rocile; faptul că se diminuează, în parte poate fi un beneficiu,
dacă în acest mod se va trece la utilizarea unor forme de energie mai puţin poluante; apa dulce

este, însă, o resursă semi-regenerabilă, de care umanitatea depinde şi care devine o problemă pe zi ce trece .

1. LIPSA DE OXIGEN. O PROBLEMĂ GRAVĂ

Trebuie să ne ajutăm propriul organism să proporţioneze nutrienţii esenţiali pentru o corectă funcţionare, având siguranţa că celulele noastre sunt oxigenate şi revitalizate. Dintre elementele de care organismul nostru are nevoie, putem spune că cel mai important este oxigenul. Putem supravieţui câteva săptămâni fără alimente sau apă, însă fără oxigen am muri într-un minut.

Nivelul de oxigen din atmosferă a scăzut drastic în ultimii zece ani. Calitatea oxigenului pe care
îl respirăm, în special în oraşe, este infinit mai proastă decât a celui pe care îl respirau bunicii
noştri.

OXIGENUL SURSA VIETII

Fluidele din corp, compuse în cea mai mare parte din oxigen, sunt din ce în ce mai „murdare”. Acum avem nevoie de un efort mai mare pentru a ne dezintoxica. Organele interne principale suferă din cauza lipsei de oxigen. Ne este greu să ne concentrăm, obosim mai repede, dormim mai prost. Să analizăm: Zonele statice de apa cu lipsa de oxigen.

Lipsa de Oxigen

La rândul ei, lipsa de oxigen din organism va afecta şi alte structuri, ducând la apariţia problemelor cardiace (insuficienţă cardiacă), elemelor periferice, proastei funcţionări a intestinelor, a ficatului, diminuarea activităţii intelectuale, alterarea somnului, etc.

Oxigenul, fiind un element esenţial pentru viaţa oamenilor, trebuie să fie disponibil tuturor celor ce au nevoie de el. Lipsa lui este asemănătoare cu lipsa hranei sau a apei. Persoanele care suferă din lipsă de oxigen se caracterizează prin expresia “nu pot face acest lucru” deoarece oxigenul, asemeni combustibilului în cazul vechiculelor, este un element esenţial în cadrul funcţionării muşchilor, creierului, inimii etc., calitatea vieţii deteriorându-se din cauza limitării activităţii. Uneori suntem sau ne simţim “obosiţi de a fi obosiţi”.

Din dorinţa de a ne zbate sau din necesitate ne expunem unui stres continuu, ce în marea majoritate a cazurilor ne depăşesc posibilităţile, cauzậnd un dezechilibru. Zilele lucrătoare sunt intense şi este aproape imposibil să realizăm tot ceea ce ne-am propus. Aceste situaţii ne periclitează echilibrul emoţional, scăzậnd atenţia acordată copiilor şi făcând compromisuri sociale şi ne fac să simţim că suntem din ce în ce mai obosiţi. Consumăm alimente fast-food şi sărim peste unele mese. Micşorăm timpul acordat exerciţiilor, odihnei şi distracţiei. Şi, de asemenea, dacă avem nevoie măcar de încă puţină energie considerăm că puţină cafea sau ciocolată, unele ierburi sau stimulente ne pot ajuta.

Aceste lucruri nu sunt de moment, ci fac parte din viaţa noastră, transformându-se într-o poveste care se repetă. Este momentul să ne întrebăm dacă celulule noastre sunt suficient oxigenate, pline de viaţă pentru a face faţă acestei provocări repetate pe care, în ciuda faptului ca noi considerăm că o avem sub control, începem să simţim o oboseală ce ne domină, să nu mai avem o greutate normală şi un somn echilibrat, asociate cu dureri în tot corpul, ce ar trebui să ne preocupe.

Dacă întrebăm persoanele pe care le întâlnim în fiecare zi, dacă au suferit sau suferă din cauza vreunei infirmităţi, oboselii, a durerii de picioare, de cap, de articulaţii, a problemelor de somn, a controlului greutăţii, a acidităţii, 80% dintre ele vor spune că au avut sau au unele din aceste probleme. Toate aceste simptome sunt sau pot fi datorate unei insuficienţe de oxigen. Mai mult, putem prezenta un dezechilibru imunitar, din cauza căruia suntem predispuşi să suferim de mai multe boli sau să facem tratamente mult mai complicate.

În urma unor proceduri medico-alopate, putem deveni mai liniştiţi pentru un timp, văzând că nu suferim de cancer sau de altă boală cronică, incurabilă. Totuşi ne simţim, în continuare, obosiţi, având din ce în ce mai puţin control asupra energiei noastre, a creativităţii şi a stării de bine. În acest moment am putea diminua aceste efecte cu ajutorul suplimentului nutritiv BestFood şi, de asemenea, am putea evita alte efecte nocive: dezechilibrul energetic, toxi-
citate ridicată, deficienţă nutriţională, proastă oxigenare şi activitatea celulară scăzută.

Din cauza lipsei de oxigen la nivel celular putem avea probleme majore. Fără să ne alarmăm, să ne aducem aminte ce spune unul dintre câştigătorii Premiului Nobel, Dr. Otto Walburg: “Cancerul este un virus anaerob, el apărând în lipsa oxigenului.”

Din cauza faptului ca nu putem stoca oxigenul atât de necesar vieţii, trebuie să îl luăm din aerul ce ne înconjoară. Acest aer ajuns în plămâni, este trimis în sânge prin interdiul sistemului cardio-vascular şi apoi distribuit în ţesuturi şi organe; unele vase micuţe, ce conectează arterele cu venele, formând o reţea aproape în întregul corp (capilare) repartizează oxigenul celulelor, care prin intermediul unei oxidări biologice se elaborează componente energetice foarte importante. În cadrul acestui circuit există suficiente componente care nu se potrivesc foarte bine. Multe au fost tratate în cadrul acestei broşuri. Putem spune că in aerul pe care îl respirăm, se gaseşte un procentaj insuficient de oxigen, existând multe substanţe nocive. În cele mai multe cazuri, sistemul nostru circulator poate fi asemănat cu o maşină veche, ce are probleme de direcţie,  nefuncţionând bine.

«Un sânge murdar, de culoare neagră, maro sau violet închis este sinonim cu termenul de moarte lentă. Un sânge strălucitor, roşu-vişiniu, limpede înseamnă viaţă. Atunci când alegi să alimentezi corpul cu oxigen înseamnă că alegi viaţa .» Ed Mc Cabe, Mr Oxygen

PRINCIPALELE CAUZE ALE LIPSEI DE OXIGEN

În atmosferă oxigenul se găsea în proporţie de 40-50%. Acum, acest procentaj a scăzut la 20%, iar în oraşele mari chiar mai putin. Un procent de 6% ar provoca moartea populaţiei prin hipoxie.

Aerul poluat

Gazele eliberate în atmosferă datorită combustiei duc la apariţia unor compuşi ce poluează aerul pe care îl inspirăm.  Majoritatea lor constituie riscuri de îmbolnăvire, atât pentru om cât şi pentru restul formelor de viaţă din mediul înconjurător.

Alimentele

Utilizarea excesivă a hârtiei, ambalajelor şi a celorlalte produse ce rezultă din exploatarea resurselor naturale, produce o diminuare a biomasei şi a stării acesteia. Distrugerea solului duce la producerea de alimente cu valoare nutritivă scăzută, incapabile de a satisface necesitatea unei nutriţii echilibrate. Astăzi nu mai putem avea o astfel de nutriţie doar din alimentele ce se găsesc pe piaţă. Acestea şi-au diminuat proprietăţile, comparativ cu cele de acum 40 de ani. Sunt mai sărace în nutrienţi, recoltate înainte de a ajunge la maturitate, tratate cu îngrăşăminte periculoase, conţin hormoni sau alţi agenţi nocivi.

Un studiu recent efectuat arată că mai mult de 80% din carnea de pui consumată în Marea Britanie şi Olanda fusese tratată cu apă, fosfaţi şi proteine hidrogenate pentru a avea o greutate mai mare. Acest lucru înseamnă că atunci când mâncăm piept de pui consumăm apa şi proteinele specifice altor animale, cum ar fi vacile sau porcii. Deci, cumpărăm carne de pui şi sfârşim prin a consuma carne de vită?! Ţinând cont de acest fapt, am putea afirma că nu numai vacile suferă de nebunie… Produsele fast-food, deşi atractive, nu sunt cele mai sănătoase. În compoziţia lor predomină grăsimile de origine animală şi lipsesc restul elementelor nutritive. Un exemplu recent: un meniu ce a fost lansat pe piaţă de o companie producătoare de hamburgeri prezentă în toată lumea, are aproximativ 800 de calorii…o persoană aproape că nici nu mai trebuie să mănânce altceva în cursul unei zile, după un consum caloric atât de ridicat. Şi cel mai grav e faptul că nu aduc nimic de valoare nutriţiei noastre.

2. FUNCŢIILE MEMBRANEI CELULARE. Substanţe coloidale şi mişcarea browniană

Membrana celulară sau plasmatică se comportă ca o barieră semipermeabilă între celulă şi mediul extern. Prin intermediul ei au loc procesele de absorbţie şi excreţie. În cadrul procesului de absorbţie, celula obţine substanţele necesare sau nutrienţii necesari tuturor funcţiilor metabolice; excreţia permite eliminarea unor produse cum sunt substanţele elaborate de celulă; ca  exemplu avem insulina, produsă de celulele pancreatice.
Membrana celulară este caracterizată de o permeabilitate selectivă, adică poate controla trecerea substanţelor. Transportul moleculelor mici se realizează prin intermediul a două procese denumite transport pasiv şi transport activ, aşa cum pentru macromolecule sunt caracteristice procesele de endocitoză şi exocitoză.

Transportul pasiv : Se caracterizează prin deplasarea substanţelor dintr-un loc în care există o concentraţie mare spre unul cu o concentraţie mai scăzută. Difuzia simplă, difuzia mediată şi osmoza sunt exemple pentru acest tip de transport.  Dioxidul de carbon (CO 2) şi Oxigenul trec prin aproape toate membranele, prin intermediul difuziei, proces definit ca deplasarea particulelor dintr-o zonă cu concentraţie ridicată spre alta cu o concentraţie mai mică. În cazul   O2, celula consumă oxigenul şi astfel, comparativ cu zona externă, concentraţia se diminuează. Oxigenul din exterior pătrunde în celulă prin  intermediul difuziei.

Dacă, în momentul absorbţiei, am plasa oxigenul eliberat de alte elemente polarizate, am  oferi organismului posibilitatea obţinerii energiei necesare pentru a metaboliza alimentele şi a elimina toxinele şi materialele nedorite, rezultate din procesul de oxidare.  În fiecare secundă creierul nostru necesită oxigen pentru a procesa informaţia. De asemenea, toate organele noastre vitale au nevoie de oxigen pentru o bună funcţionare; capacităţile de  a simţi, a gândi,a lua decizii, funcţiile locomotorii, toate depind de energia generată cu ajutorul oxigenului.

Alte molecule care intră în celulă prin intermediul difuziei simple sunt cele de uree, etanol şi hormoni steroizi.

Majoritatea lichidelor fiinţelor vii se găsesc sub formă de dispersii coloidale. Starea lichidă este constituită de dispersia multor tipuri de molecule, într-un singur tip de fază dispersantă sau dizolvantă, care este apa.

Mişcarea browniană este mişcarea haotică pe care o au particulele coloidale datorită modului în care acţionează asupra lor moleculele fazei dispersante, aflate în continuă mişcare. Enzimele şi mineralele prezente în BESTFOOD se găsesc în formă coloidală, nanoionică; datorită mişcarii browniene se încarcă negativ şi sunt asimilate perfect de organismul nostru.

Dacă ți-a făcut bine acest articol, fă și tu bine altora și distribuie-l!

About the Author

Follow me


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>