• Home
  • Blog
  • 13 alimente pentru sǎnǎtatea ta

13 alimente pentru sǎnǎtatea ta

De ce sunt atât de benefice pentru sǎnǎtatea ta? Dacǎ întrebi 5 nutriţionişti diferiţi sǎ-ţi facǎ o listǎ cu câteva alimente minune pentru tine, vei avea surpriza de a obţine rǎspunsuri diferite.Este perfect normal, deoarece fiecare aliment asigurǎ altceva pentru corpul tǎu: unele sunt bogate în proteine sau fibre, însǎ lipsite de vitamine şi minerale, altele conţin vitamine, minerale şi fitonutrienţi care luptǎ împotriva unor afecţiuni, însǎ fǎrǎ sǎ asigure şi necesarul de proteine. Ideea este sǎ consumi o varietate de alimente, care sǎ-ţi asigure necesarul zilnic de nutrienţi. Urmǎtoarele 13 alimente constituie un bun punct de plecare.

Avocado: previne cancerul, bolile de inimǎ şi diabetul

Este bogat în grǎsimi, însǎ conţine grǎsimile mononesaturate care reduc riscul de apariţie a cancerului, a bolilor de inimǎ şi a diabetului. “El ajutǎ la regenerarea sanguinǎ şi celularǎ, stabilizeazǎ glicemia şi este perfect în problemele cardiovasculare”, este pǎrerea experţilor. De asemenea, are un conţinut ridicat de fibre (11-17 grame per fruct) şi luteinǎ, un antioxidant benefic pentru sǎnatatea ochilor şi a pielii.

Merele: previn cancerul şi bolile de inimǎ

“Un mǎr pe zi te fereşte de doctori, mai ales dacǎ îl consumi cu coajǎ”, susţin cercetǎtorii. Acest fruct este plin de antioxidanţi puternici – quercetinǎ şi catechine – care protejeazǎ celulele de acţiunea radicalilor liberi. Astfel riscul de a face cancer şi de a suferi de afecţiuni cardiovasculare este diminuat semnificativ.

Studiile efectuate aratǎ cǎ în coaja mǎrului se gasesc de 5 ori mai mulţi polifenoli decât în miez. Merele sunt foarte bogate în fibre (cam de douǎ ori mai multe fibre decât în alte fructe obişnuite, precum piersici, struguri şi grapefruit) care te scapǎ de senzaţia de balonare.

Afinele: previn problemele de vedere, cancerul şi diabetul

Superstaruri în procesul de anti-îmbǎtrânire a pielii, afinele sunt pline de antioxidanţi – în special antocianine – care îmbunǎtǎţesc vederea şi ajutǎ creierul sǎ funcţioneze normal. De asemenea, oferǎ protecţie împotriva maladiilor Alzheimer, Parkinson, diabetului şi bolilor cardiovasculare. Alte studii au confirmat faptul cǎ afinele au cea mai puternicǎ acţiune anticancerigenǎ dintre toate fructele.

Varza: previne cancerul şi viruşii

“Varza consumatǎ de cel puţin o datǎ pe sǎptamanǎ este deosebit de beneficǎ pentru bǎrbaţi, deoarece reduce riscul de apariţie a cancerului de colon cu pânǎ la 66%. De asemenea, ea stimuleazǎ sistemul imunitar, ucide bacteriile şi viruşii, curǎţǎ sângele”, afirmǎ experţii. Dacǎ preferi varza roşie vei beneficia şi de puterea antocianinelor, cu efecte anticancerigene puternice.

Peşte şi ulei de peşte: fǎrǎ cancer, diabet, artritǎ şi depresie

Un consum adecvat de peşte te va ajuta sǎ previi bolile de inimǎ, cancerul, maladia Alzheimer, diabetul şi artrita. De asemenea, peştele mai gras ajutǎ în cazul depresiilor. Asociaţia Americanǎ a Inimii recomandǎ ca adulţii sǎ consume cel puţin 2 porţii de peşte pe sǎptamânǎ, în special somon, hering, sardine (care sunt cei mai sanatoşi pentru inimǎ, deoarece conţin acizi graşi omega-3). Evitǎ varietǎţile de peşte care conţin mercur (rechin, macrou, tilefish, tonul gras, peştele-spada). Bucaţile de ton light din conservǎ sunt în regula.

Usturoiul: previne cancerul, rǎcelile şi infecţiile

Studiile aratǎ ca usturoiul scade nivelul colesterolului şi al trigliceridelor, prevenind blocarea arterelor. “2-3 caţei de usturoi consumaţi zilnic ajutǎ cardiacii sǎ reducǎ la jumǎtate numarul atacurilor de inimǎ. De asemenea, usturoiul se numǎrǎ printre alimentele cele mai indicate în prevenirea cancerului. Dacǎ este gǎtit ajutǎ la detoxifierea organismului (de mercurul din peşte, de exemplu). Are efecte antibacteriene şi antivirale, crescând rezistenţa organismului la rǎceli şi infecţii. Iar dacǎ nu suporţi mirosul de usturoi, care persistǎ dupǎ consumul lui, mestecǎ o frunzǎ proaspatǎ de pǎtrunjel şi ai scǎpat de el!

Ciupercile: previn cancerul, infecţiile virale şi hipertensiunea

Folosite de secole în medicinǎ, ciupercile au efecte puternice asupra sistemului imunitar. Ele previn şi trateazǎ cancerul, infecţiile virale, colesterolul ridicat şi hipertensiunea. În Asia, ciupercile sunt folosite ca adjuvant în tratamentul cancerului, datoritǎ capacitǎţii de a contracara efectele toxice ale chimioterapiei şi ale radiaţiilor.

Migdalele: previn bolile de inimǎ şi te ajutǎ sǎ slǎbeşti

Sunt bogate în fibre şi acizi mononesaturaţi, având efecte benefice asupra nivelului de colesterol. Potrivit Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente (FDA) consumul a 42 de grame de oleaginoase poate reduce riscul bolilor cardiovasculare. Cu toate cǎ migdalele sunt relativ bogate în grǎsimi şi calorii, studiile aratǎ cǎ un consum adecvat de migdale te poate ajuta sǎ slǎbeşti (cantitatea de proteine, fibre şi grǎsimi mononesaturate dǎ senzaţia de saţietate, evitând mâncatul în exces).

Ouale: protejeazǎ inima şi creierul

Constituie cele mai bune surse de proteine, întrecând soia, laptele, carnea de vitǎ şi zerul. Pe lângǎ faptul cǎ mai conţin şi cei 9 aminoacizi esenţiali, sunt foarte bogate în nutrienţi. Şi mǎnâncǎ şi gǎlbenuşul! Multe persoane îl ocolesc, deoarece considerǎ cǎ le afecteazǎ negativ nivelul colesterolului. Însǎ, gǎlbenuşul de ou conţine cholina, care protejeazǎ inima şi creierul şi previne acumularea colesterolului şi a grǎsimilor în ficat.

Seminţele de in: reduc inflamaţiile

Conţin: proteine, acizi graşi, minerale (magneziu, potasiu şi zinc) şi fibre.

Rodiile: previn bolile de inimǎ şi cancerul

Au de 3 ori mai mulţi antioxidanţi decât vinul roşu şi ceaiul verde, iar sucul lor este folosit pentru reducerea plǎcilor ateromatoase. Oferǎ protecţie împotriva bolilor de inimǎ. Experţii au constatat cǎ un consum regulat şi de duratǎ a sucului de rodii încetineşte procesul de îmbǎtrânire şi protejeazǎ organsimul de cancer.

Vinul roşu: face bine la inimǎ

O cantitate micǎ de alcool consumat în fiecare zi face bine la inimǎ, deoarece mǎreşte colesterolul bun şi reduce riscul de formare a cheagurilor de sânge. “Vinul roşu conţine antioxidanţi puternici, resveratrol şi saponine care aduc beneficii maxime aparatului cardiovascular”, susţin experţii. Nu uita: mai mult de o bauturǎ consumatǎ zilnic este asociatǎ cu creşterea tensiunii arteriale.

Ciocolata neagrǎ: previne bolile de inimǎ şi are puţine calorii

Când vine vorba despre ciocolatǎ, cu cât mai amǎruie este, cu atât mai bine pentru sǎnatatea ta. Beneficiile ciocolatei sunt aduse de flavone şi antioxidanţi. Ţine minte cǎ trebuie sǎ alegi ciocolata care conţine peste 60% cacao, deoarece aceasta conţine şi mult mai puţine calorii şi dacǎ este consumatǎ moderat scade nivelul colesterolului rǎu şi previne formarea plǎcilor de aterom.

9 alimente necesare pentru sǎnatatea ta

Din ce în ce mai multǎ lume este preocupatǎ de abordarea unui regim alimentar sǎnǎtos. Substanţele nutritive atât de necesare pentru buna funcţionare a organimsului trebuie asimilate printr-o alimentaţie sǎnǎtoasǎ, înainte de toate. Care sunt cele 9 alimente de care nu se poate lipsi organismul tǎu?

Ce au aceste alimente din moment ce sunt considerate imperative pentru sǎnǎtatea corpului? Ele îndeplinesc cel puţin 3 dintre urmǎtoarele criterii de evaluare:

  • sunt o sursǎ importantǎ de fibre, vitamine, minerale şi alte substanţe nutritive;
  • sunt bogate în fitonutrienţi şi compuşi antioxidanţi, precum vitaminele A, E şi betacaroten;
  • reduc riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare şi a altor probleme de sǎnǎtate;
  • sunt hipocalorice, ceea ce înseamnǎ ca poţi sǎ mǎnânci o porţie mai mare fǎrǎ sǎ-ţi faci probleme cu caloriile;
  • sunt foarte accesibile.

De ce sǎ consumǎm migdale?

Pentru ca sunt o adevaratǎ încǎrcǎturǎ de fibre, riboflavinǎ, magneziu, fier şi calciu. Dintre fructele oleaginoase (nuci, alune, fistic), migdalele sunt cele mai bogate în calciu: 75 mg într-o porţie (aproximativ 23 de migdale). De asemenea, trebuie sǎ ştii cǎ o porţie de migdale asigurǎ necesarul zilnic recomandat de vitamina E.

Mai ţine minte cǎ migdalele:

  • sunt o sursa bogatǎ de proteine;
  • sunt recomandate pentru inimǎ;
  • au grasimi sǎnǎtoase (mononesaturate) care reduc colesterolul “rǎu”.

De ce sǎ consumǎm mere?
Pentru cǎ sunt bogate în pectinǎ, o fibrǎ solubilǎ care reduce nivelul colesterolului “rǎu” şi al glicemiei. Mai conţin şi foarte multǎ vitaminǎ C care: protejeazǎ celulele corpului, stimuleazǎ producţia de colagen, pǎstreazǎ sǎnǎtatea vaselor sanguine şi favorizeazǎ absorbţia fierului.

De ce sǎ consumǎm afine?
Pentru ca sunt bogate în fitonutrienţi care au rolul de a preveni infecţiile tractului urinar. Studiile aratǎ cǎ afinele îmbunǎtǎţesc memoria şi asigurǎ o îmbǎtrânire lentǎ şi sǎnatoasǎ a organismului. Iar dacǎ urmezi o curǎ de slǎbire, trebuie sǎ ştii cǎ afinele sunt o opţiune cu puţine calorii, însǎ foarte bogate în fibre şi vitaminǎ C (1 ceaşcǎ de afine proaspete conţine 84 cal, 3,6 grame de fibre si 14 mg de vitamina C).

De ce sǎ consumǎm broccoli?
În afara faptului cǎ este foarte bogat în calciu, potasiu, folaţi şi fibre, broccoli mai conţine şi fitonutrienţi care previn bolile cronice: bolile de inimǎ, diabetul şi unele tipuri de cancer. Vitaminele A şi C se gǎsesc din belşug în broccoli şi oferǎ protecţie celularǎ.

De ce sǎ consumǎm fasole?

Pentru cǎ este bogatǎ în fier, magneziu, fosfor, potasiu, cupru şi vitamina B1. De asemenea, conţine fitonutrienţi care previn apariţia bolilor cronice: cardiovasculare şi anumite cancere.

De ce sǎ consumǎm somon?
Pentru cǎ este o bunǎ sursǎ de acizi graşi omega-3 care au rolul de a preveni formarea cheagurilor de sânge, evitându-se astfel pericolul unui atac de inimǎ. Acizii graşi omega-3 pǎstreazǎ un ritm cardiac normal, scad numǎrul trigliceridelor din sânge, împiedicǎ formarea plǎcilor ateromatoase care blocheazǎ arterele, reduc tensiunea arterialǎ şi riscul de infarct miocardic.
Pe lângǎ protecţia pe care o oferǎ inimii, somonul nu conţine decât foarte puţine grǎsimi saturate şi colesterol şi este o bunǎ sursǎ de proteine.

De ce sǎ consumǎm spanac?
Pentru cǎ este o sursǎ importantǎ de vitamine A, C, B2, B6, folaţi, calciu, fier şi magneziu. Substanţele care se gǎsesc în spanac stimuleazǎ sistemul imunitar şi pǎstreazǎ sǎnatatea pǎrului şi a pielii.

De ce sǎ consumǎm sucuri de legume?
Constituie cea mai simplǎ opţiune de a include în regimul tǎu alimentar cât mai multe legume. Sucul de roşii simplu sau în combinaţie cu alte legume este o sursǎ importantǎ de licopen – un antioxidant care reduce riscul de cancer de prostatǎ sau de alte tipuri de cancer, precum şi riscul de a face un atac de inimǎ. Unele sucuri de legume conţin foarte mult sodiu, aşa cǎ atenţie maximǎ ca sǎ le alegi pe cele mai sǎrace în sodiu.

De ce sǎ consumǎm germeni?
Pentru cǎ aceştia sunt foarte bogaţi în vitamine E, B1, B2, B3, folaţi, magneziu, fosfor, potasiu, fier şi zinc. Iar dacǎ le mai punem la socotealǎ şi conţinutul ridicat de fibre, proteine şi unele grǎsimi sǎnǎtoase este imposibil sǎ îi excludem din alimentaţia noastrǎ.

Dacă ți-a făcut bine acest articol, fă și tu bine altora și distribuie-l!

About the Author

Follow me


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>