Marul si beneficiile lui

Marul

Marul si beneficiile lui

Marul este unul dintre cei mai cultivati pomi fructiferi din lume, existand mai mult de 7500 de soiuri ce prezinta o gama variata de caracteristici (cu privire la culoare, dimensiune etc., in functie de cerintele pietei); fructele marului se coc toamna, in principiu

Merele sunt cunoscute pentru lista impresionanta de fitonutrimente (flavonoide si polifenoli) si antioxidanti (pentru 100 g s-au inregistrat 5900 TE; intr-un clasament al mai multor alimente bogate in antioxidanti s-au clasat pe locul 12) pe care studiile le indica drept componente esentiale in cresterea si dezvoltarea normala, dar si pentru starea de sanatate in ansamblu. Merele contin putine calorii, 100 g au doar 50 de calorii, si cel mai important nu contin grasimi saturate sau colesterol. Sunt bogate in fibre alimentare (pectina o fibra solubila, fermentabila si vascoasa - 4g intr-un mar mediu) care ajuta in prevenirea absorbtiei colesterolului rau (LDL) ajutand membrana mucoasa a colonului sa previna fixarea substantelor toxice (cauzatoare de cancer).

Flavonoidele cele mai importante sunt: quercetina, epicatechina si procianidina, dar acidul tartric (responsabil pentru gustul acru) care impreuna ajuta organismul sa previna efectele daunatoare ale radicalilor liberi. Merele contin de asemenea si importante cantitati de vitamina C (un puternic antioxidant natural) si beta-caroten, al caror consum contribuie la lupta impotriva agentilor infectiosi si inflamatori (previn si repara degradarea celulara), dar si un complex de vitamine B cum sunt riboflavina, tiamina si pirioxidina (vitamina B6) care constituie co-factori pentru enzimele din metabolism si pentru diverse functii sintetice ale organismului.

Nu in ultimul tand, contin o mica cantitate de minerale cum sunt potasiul (componenta importanta a celulelor ce ajuta in controlul tensiunii si pulsului contracarand influenta sodiului din alimentatie), fosforul si calciul.

Beneficii ale marului

- albirea dintilor. Nu actioneaza la fel de bine ca periuta de dinti insa muscatul si mestecatul unui mar stimuleaza secretia de saliva din gura reducand cariile dentare prin scaderea nivelului de bacterii

previne boala Alzheimer prin efectele pe care le are asupra imbatranirii creierului (in cadrul unui studiu pe soareci). Au fost inregistrate nivele mai ridicate ai neurotransmitatorului acetilcholina si o ameliorare a functiilor cognitive

- previne boala Parkinson (scade nivelul de celule nervoase ce produc dopamina) datorita nivelului ridicat de fibre si al antioxidantilor continuti (ce lupta impotriva radicalilor liberi)

- previne toate formele de cancer datorita flavonoidelor din compozitie si a triterpenoidelor din coaja (au proprietati ce impiedica proliferarea celulelor canceroase). Astfel, riscul de cancerul pancreatic este redus cu 23%, dar si riscul de cancer mamar, de prostata, de plamani sau colorectal

- scade riscul de diabet de tip 2 cu 28% datorita fibrelor solubile care contracareaza variatiile glicemiei

reduce nivelul colesterolului datorita fibrelor solubile care se fixeaza de grasimile din intestine; in acest mod are loc scaderea nivelelor colesterorului

- ajuta la sanatatea inimii tot datorita fibrelor, deoarece nu se acumuleaza placa bogata in colesterol la nivelul arterelor. Compusul fenolic din coaja previne solidifierea colesterolului (care ingreuneaza circuitul sanguin catre inima conducand la boala arteriala coronariana)

previne calculii biliari care se formeaza din cauza unui nivel prea mare de colesterol in bila solidificat(predomina la persoanele obeze)

- este eficient in diaree sau constipatie. Fibrele (pectina) absorb apa din colon si ajuta la tranzitul bolului alimentar, respectiv absorb apa din scaun pentru a incetini tranzitul intestinal. De asemenea, acidul ursolic are un rol important in construirea muschilor si in metabolism

- neutralizeaza sindromul de colon iritabil caracterizat de constipatie, diaree, dureri abdominale si balonare

- preintampina aparitia hemoroizilor (vene inflamate la nivelul canalului anal cauzate de presiune excesiva in zona pelviana si rectala). Fibrele previn incordarea la eliminarea scaunului, usurand problema cauzata de hemoroizi

- ajuta in controlul greutatii care conduce la boli de inima, infarct, hipertensiune, sindrom metabolic, diabet de tip 2 si apnee de somn. Unele studii au demonstrat ca un consum de mere de 3 ori pe zi pentru o perioada de 12 saptamani va reduce greutatea corporala. Se pare ca este vorba de un compus prezent in coaja marului, denumit acid ursolic care ajuta la reducerea grasimii, a intolerantei la glucoza si a bolii ficatului gras, dar si creste arderea caloriilor.

detoxifica ficatul. Toxinele din alimentatie se acumuleaza constant, iar merele sunt eficiente in acest sens

- stimuleaza sistemul imunitar (si il fortifica mai ales in perioadele de convalescenta) datorita antioxidantului quercetina. Un studiu de laborator a demonstrate ca poate prelungi durata de viata cu 10%.

- previne cataracta datorita antioxidantilor, fiind constatat un risc redus cu 10-15 %.

Dacă ți-a făcut bine acest articol, fă și tu bine altora și distribuie-l!

About the Author

Follow me


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>