Sanatatea biologica

Holistic

Sănătatea fizică se referă la starea organismului şi la răspunsurile acestuia în faţa situatiilor, agresorilor şi a bolii. Ea constă în buna funcţionare a aparatelor, organelor, ţesuturilor şi celulelor individual și în ansamblu.

Corpul uman este o "maşinărie" cu adevărat extraordinară. Cel mai mare organ al corpului este pielea, care conţine peste patru milioane de pori prin care se asigură controlul temperaturii corpului la 36-37°C.

Scheletul, cu 206 oase, asigură cadrul su¬port care permite corpului să rămână vertical şi să se deplaseze.

Cei 650 de muşchi, inclusiv inima, care poate bate de mai bine de 3 miliarde de ori, fără oprire, de-a lungul vieţii, şi pompează şase litri de sânge prin 150.000 km de vase sanguine.

Şapte milioane de celule sanguine sunt reimprospătate in fiecare secundă. Plămânii asigură oxigenarea. Mai mult de 1000 de mile de tuburi capilare care imbracă pereţii alveolelor pulmonare in interiorul plămânilor.

Sistemul digestiv şi rnetabolic au sarcina remarcabilă de a transforma hrana pe care o mâncăm.

Prin sânge sănătos, oase sănătoase şi alte structuri celulare sănătoase, toate coordonate de miliarde de circuite electrice prezente în organisin. sub formă de celule nervoase, peste o sută de triiioane de celule care ştiu să se dezvolte in concordanţă cu un plan central, care este codificat la nivelul nucleului fiecărei celule in interiorul unei molecule uluitoare nurnită ADN — iată caracteristicile minime ale acestui sistem extrem de sofisticat, o capodoperă a artei universale care este corpul fiecăruia dintre noi. şi peste toate, această „maşinărie" extrem de complexă este în stare să se reproducă singură!

Corpul omului este cea mai rafinată creaţie a naturii. Este neasemuit de puternic, plin de capacităţi şi putere de adaptare. Echilibrul perfect al organismului este menţinut în permanenţă. Organismul nostru dispune de un calculator foarte bine programat pentru managementul corpului.

La baza lui se află înţelepciunea înmagazinată în fondul genetic al ADN-ului, la care se adaugă creierul uman. Putem vorbi fără echivoc de inteligenţa corpului. Să ne gândim numai că sub-cortexul ocupă mai bine de 80% din creier. Cortexul are doar de 1-2 mm grosime. Toate programele de conducere şi optimizare a activităţilor din corp se fac automat în celulele specializate şi supervizate de către sub-cortex. Este vorba de programe de lucru puse la punct prin adaptare natural. Începând cu simţurile obişnuite, lucrul pentru producerea celulelor specializate pentru diferite organe, necesare înlocuirii celor care au murit, conducerea lucrului optim al tuturor orga¬nelor componente ale corpului şi terminând cu sistemul limfatic care controlează imunitatea corpului. Este o activitate condusă automat, de care noi nu mai suntem conştienţi. „Ne trezim" numai atunci când ne doare ceva, atunci când am neglijat prea mult cerinţele naturale ale organismului şi căutăm ca aitcineva să facă ceva pentru noi, pentru ca noi „să continuăm viaţa dinainte". Pentru menţinerea unei condiţii fizice bune, a unei sănătăţi fizice optime este important să adoptăm acele conduite ce ne conferă bunăstare fizică, confort psihic și libertate spirituală.

Avem şi o inteligenta biologica (IB). Inteligenta fizică se reflectă în modul în care avem grijă de corpul nostru — ce hrană îi oferim, cum ne odihnim, ce activitate fizică facem, cum ne relaxăm sau refacem capacităţile. Iar dacă nu îi acordam suficientă atenţie (şi dragoste), acesta ne va comunica acest lucru. Pentru corp, cel mai simplu mod de comunicare este somatizarea (durere sau plăcere). Somatizarea este modalitatea inteligentă a corpului de a arata că avem nevoie să ne mai dezvoltăm inteligenţa în acest domeniu. şi astfel, dacă suntem tensionaţi, facem hipertensiune, dacă „nu ne mai vedem capul de treburi", suferim de migrene sau dacă „nu mai putem inghiţi o situaţie" ne imbolnăvim repetat sistemul digestiv.

Dacă ți-a făcut bine acest articol, fă și tu bine altora și distribuie-l!

About the Author

Follow me


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>