• Home
  • Blog
  • Top 7 Uleiuri Esentiale pentru tuse

Top 7 Uleiuri Esentiale pentru tuse

tuse

Citeste articolul si afla remedii naturale pentru tuse.

Impreuna cu raceala comuna, gripa si alte conditii respiratorii de obicei vin cu o tuse care te tine treaz noaptea si cu un nas infundat, din cauza caruia nu poti respira usor. Cu toate ca multi oameni sufera de tuse in fiecare an, multi nu sunt constienti de remediile naturale care chiar functioneaza. Exista cateva uleiuri esentiale pentru tuse care au efecte antispamodice, reduc expectoratiile, sunt antivirale si au propietati antibacteriale.

Conform unei cercetari publicata de Jurnalul Asociatiei Medicilor din Canada, inhibitorii de tuse nu sunt bune pentru copii si nu ar trebui folositi pentru copii sub 6 ani. Mai mult decat atat, beneficiile pentru adulti sunt nesemnificatibe. Multi oameni folosesc codeina, analgezice, ca sa scape de tuse dar nu isi dau seama ca unele dintre ele sunt narcotice care cauzeaza efecte precum alte opiacee cand este folosit in exces. Mai mult decat atat, studiile arata ca la adulti codeinele si antihistamicele  nu au nici un efect asupra tusei.

Multi oameni sunt disperati in a gasi remedii eficace pentru tusea lor. Incearca aceste ulei esentiale pentru tuse care au efect asupra cauzei tusei si totodata subtiaza mucusul , relaxeaza muschii tai si reduc intensitatea tusei.

Aceste uleiuri esentiale pentrut use sunt bune in 2 directii - ajuta sa adresezi cauza tusei eliminand toxinele, virusii sau bacteriile care provoaca tuse, si te ajuta sa te eliberezi de mucus, subtiindu-l, relaxand muschii sistemului tau respirator ajutand sa intre o cantitate mai mare de oxigen in plamani. Poti folosi unul dintre aceste uleiuri sau chiar in combinatie.

1. Eucaliptul

Eucaliptul este un ulei esential excelent pentru tuse deoarece functioneaza ca un expectorant, ajutand sa curete corpul tau de microorganisme si toxine care te fac sa te simti rau. De asemenea dilata vasele de sange si ajuta la permiterea unei cantitati mai mari de oxigen in plamanii tai, lucru care te poate ajuta atunci cand tusesti constant si ai probleme cu respiratia. In plus, componentul major din uleiul de eucalipt, cineolul, are un efect antimicrobial impotriva multor bacterii, virusi si fungi.

Cea mai buna modalitate sa folosesti uleiul esential de eucalipt pentru tuse este sa difuzezi 5 picaturi acasa, de preferat inainte sa te bagi in pat. Eucaliptul se poate aplica topic pe piept sau cat sa reduca severitatea tusei, folosind o doza mica - incepand cu 1-2 picaturi. O alta modalitate foarte buna pentru a folosi eucaliptul este sa ai un inhalator de vapori care se face cu ulei de masline, ulei de cocos, ceara de albine, menta si eucalipt. Fii foarte atent eucaliptul nu ar trebui folosit topic pentru copii sub 2 ani si cand e folosit pe copii verifica pe o parte mica de piele pentru a te asigura ca nu fac alergii. 

2. Menta

Uleiul de menta este un ulei esential de top pentru congestiile sinusurilor si tuse pentru ca are in componenta mentol si are atat propietati antibacteriale cat si antivirale. Mentolul are un efect de racorire asupra corpului si este capabil sa imbunatateasca circulatia aerului nazal atunci cand ai nasul infundat prin desfundarea sinusurilor tale. Deasemenea este cunoscut faptul ca are propietati anti tuse si antispasmodice.

Cercetarile facute pe adulti sanatosi arata ca menta relaxeaza muschii bronhiali si cresc ventilatia, de aceea este folosit des de atleti pentru a creste performanta in ceea ce fac. Datorita acestor propietati este benefic sa folosesti menta pentru a reduce severitatea tusei si sa imbunatatesti abilitatea de a respira.

Cele mai bune metode de a profita de avantajele uleiului esential de menta pentru tuse si pentru infundari este sa difuzezi 5 picaturi, acasa sau la lucru, sa inhalezi direct din sticla sau sa aplici 2-3 picaturi pe piept, spatele gatului sau tample. Cand folosesti uleiul de menta topic, il poti aplica fara sa il diluezi sau il poti combina cu ulei de cocos si eucalipt pentru a crea o crema care se evaporeaza. Nu uita ca putin cate putin ajungi la rezultatul pe care il doresti, de aceea incepe prin a aplica cateva picaturi. Fii atent sa nu duci prea aproape de ochi pentru ca poate cauza iritatii si nu folosi direct pe pielea unui copil sub 2 ani.

In continuare aveti o reteta pe care o puteti face acasa, creata de un doctor din SUA care este chiropractor, doctor certificat pe medicina naturala si nutritionist.

 

Essential oils for cough - Dr. Axe


3. Rozmarinul

Uleiul de rozmarin are un efect relaxant pentru muschiul traheal, care ajuta la oprirea tusei. Ca si uleiul de eucalipt, rozmarinul contine cineol, care s-a demonstrat ca reduce frecventa tusei pentru pacientii cu astm si rinosinuzita. Rozmarinul de aseamenea are propietati antioxidante si antimicrobiale, asa ca lucreaza ca un potentiator natural pentru imunitate.

Un studiu din 2011 publicat in Evidente bazate pe medicina alternativa si complementara s-a gasit ca un spray care contine uleiuri esentiale de eucalipt, menta, oregano si rozmarin a ajutat la imbunatatirea afectiunilor respiratorii la 26 de persoane din acel grup. Inhaland aceste uleiuri de 5 ori pe zi pentru 3 zile, cercetatorii au indicat ca participantii au raportant o imbunatatire asupra simptomelor de tuse, gat inflamat si raguseala. A durat doar 20 de minute de la inhalarea uleiurilor pana cand participantii au observat o imbunatatire.

Sa folosesti aceste uleiuri esentiale pentru tuse, difuseaza 5 picaturi sau combina 2 picaturi cu jumatate de linjurita de ulei de cocos si maseaza-te pe piept. Rozmarinul nu ar trebui folosit pe copii sub 4 ani si nu e recomandat nici pentru femei insarcinate.

4. Lamaia

Uleiul esential de lamaie este cunoscut pentru abilitatea lui de a ajuta sistemul imunitar si a sprijini drenajul limfatic, care te poate ajuta sa treci peste o tuse si o raceala repede. Are propietati antibacteriale, antioxidante si anti-inflamatorii care face acest ulei sa fie o unealta pentru suportul imunitar daca este intr-o lupta cu o problema respiratorie. Uleiul esential de lamaie este bun pentru sistemul limfatic, care protejeaza corpul tau de amenintarile din afara lui, imbunatatind fluxul de sange reducand, totodata, inflamarea nodulilor limfatici.

Sunt canteva modalitati pentru a folosi uleiul esential de lamaie pentru a scapa de tuse. Poti sa difusezi acasa sau la lucru si chiar il poti adauga impreuna cu uleiul de eucalipt. Poti combina aproximativ 2 picaturi de ulei de lamaie cu jumatate de lingurita de ulei de cocos si sa masezi gatul pentru a ajuta la drenarea sistemului limfatic.

Pentru folosirea uleiului esential de lamaie, intern, adauga 1-2 picaturi ulei de foarte mare calitate intr-un pahar cu apa calda cu miere. In incercarea de a scapa de tuse, trebuie sa te gandesti ce produce tusea. Folosind uleiul esential de lamaie pentru distrugerea toxinelor sau bacteriilor din casa ta poate fi foarte folositor, asa ca iti poti face propiul produs de curatenie, natural. Adauga 20 de picaturi de ulei esential de lamaie intr-o sticla din care poti spreia plina cu apa si cu un pic de otet alb. Foloseste combinatia asta pe suprafete in casa, mai ales in bucatarie si baie.

5. Oregano

Doua dintre elementele active din uleiul de oregano sunt timolul si carvacrolul care sunt foarte puternice impotriva bacteriilor si fungilor. Cercetarile arata ca datorita propietatiilor sale antibacteriale, uleiul de oregano poate fi folosit ca alternativa naturala la antibiotice care sunt folosite des pentru probleme respiratorii. Uleiul de oregano are de asemenea propietati antivirale, cele mai multe probleme respiratorii fiind din cauza virusurilor nu bacteriilor, acesta poate fi benefic pentru scaparea de cauze care duc de obicei la tuse. 

To use oregano oil for your cough, diffuse 3–5 drops at home or work. You can also combine 2–4 drops of oregano with equal parts carrier oil (like coconut oil) and apply it to your chest, back or neck or bottom of your feet. To treat bacterial conditions that are leading to a cough, add 1–2 drops to a glass of water twice daily. Because taking oregano oil internally may interact with certain medications, I advise that you speak to your health care provider before using it. I also recommend using oregano oil internally only for a maximum of two weeks.

Pentru a folosi uleiul de oregano pentru tuse, difuseaza 3-5 picaturi acasa sau la lucru. De asemenea poti combina 2-4 picaturi de ulei de oregano cu aceeasi cantitate de ulei de cocos si sa aplici pe piept, spate sau gat sau in talpa piciorului. Petru a trata cauze bacteriale care duc la tuse, adauga 1-2 picaturi la un pahar de apa de 2 ori pe zi si bea. Pentru ca iei ulei de oregano intern poate sa interfereze cu anumite medicamente, de aceea recomadam sa vorbesti cu doctorul daca mai ai si alta medicatie, inainte de folosire. De asemenea se recomanda sa folosesti intern maxim 2 saptamani.

Nu exista suficiente dovezi din cercetari care sa arate ca uleiul de oregano nu are un efect negativ asupra gravidelor, de aceea fiti atenti si vorbiti cu doctorul inainte sa il folositi daca sunteti gravide. De asemenea nu se recomanda sa folositi pentru copii sub 5 ani ulei de oregano, intern. Pentru a folosi ulei de oregano pentru copii, dilueaza 1 picatura cu 1 lingurita de ulei de conos sau masline si maseaza in talpa piciorului.

6. Tea Tree

Cel mai antic raport cu privire la folosirea plantei de malaleuca sau tea tree, a fost in Bundjalung - oameni din nordul Autraliei care striveau frunzele si inhalau pentru a trata tusea, raceala sau chiar foloseau pentru rani. unul din cel mai evident si bine cercetat beneficiu al uleiului de tea tree este puterea lui antimicrobiala, avand abilitatea sa ucida bacterii rele care duc la probleme respiratorii. Tea tree de asemenea are efecte antivirale, facandu-l o unealta folositoare pentru a adresa cauza tusei si lucrand ca un dezinfectant natural. Mai mult decat atat, uleiul esential de tea tree este antiseptic si are o mireasma revigoranta care ajuta la desfundarea nasului si potolirea tusei sau alte simptome respiratorii.

Pentru a folosi Tea Tree pentru tusea ta, difuseaza 5 picaturi, inhaleaza direct din sticla sau dilueaza 1-2 picaturi cu jumatate de ulei de cocos si maseaza pe piept si pe spatele gatului. Uleiul esential de tea treee nu este pentru uz intern si nu ar trebui folosit in timpul sarcinii.

7. Tamaia

Tamaia (din specia de pomi Boswellia) are o traditie lunga cu privire la efectele pozitive asupra sistemului respirator. Are o tratitie ca fiind folosita in inhalatii cu aburi, bai si de asemenea masaje care ajuta la oprirea tusei, in plus guturaiului, bronsitelor si astmului. Tamaia este considerata usoara si este tolerata de catre piele fara sa fie diluata, dar daca ai dubii sau daca aplici prima data si nu vrei sa risti, dilueaza cu un ulei conductor.

Precautii

Este important ca uleiurile tale esentiale sa fie uleiuri 100% terapeutice, mai ales daca le folosesti intern. Totodata ar fi bine sa fii constient de utilizarea in siguranta a uleiurilor esentiale, mai ales daca esti gravida, folosesti pentru un copil sau ai de gand sa le folosesti intern.

Dintre aceste 7 uleiuri esentiale pentru tuse nu ar trebui folosite daca esti gravida eucalipt, rozmarin si tea tree. Daca esti gravida si planuiesti sa folosesti ulei de oregano, foloseste-l cu grija si vorbeste cu doctorul tau inainte. Cand folosesti uleiurile esentiale pentru a calma tusea copiilor, este mai bine sa difuzezi eucaliptul, menta, lamaia, oregano si tea treee de la distanta. Daca folosesti aceste uleiuri pe pielea copiilor totodeauna foloseste un ulei purtator si doar doze foarte mici de ulei esential. Mai mult decat atat fa un test pe piele intr-o zona care nu este sensibila.

Uleiuri esentiale avertismente

Dacă ți-a făcut bine acest articol, fă și tu bine altora și distribuie-l!

About the Author

Follow me


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>