CARACTERISTICILE GRUPEI AB – ENIGMATICUL
Fuziunea moderna intre grupele A si B
Raspuns de tip cameleonic la conditii schimbatoare de mediu si de dieta
Tract digestiv sensibil
Sistem imunitar excesiv de tolerant
Raspunde optim la stres in plan spiritual, fizic si la nivel de energie creatoare
Un mister evolutionist
Recomandari pentru controlul greutatii
In privinta cresterii in greutate cei cu grupa AB reflecta mostenirea mixta a genelor grupelor A si B. Pentru scaderea in greutate este recomandata reducerea cantitatii de carne si suplimentarea alimentatiei cu legume, deoarece datorita cantitatii insuficiente de acid gastric carnea nu este digerata eficient si tinde sa se depoziteze sub forma de grasime. De asemenea se recomanda reducerea consumului de griu, porumb, fasole si susan.
- Alimentele care trebuie evitate deoarece favorizeaza cresterea in greutate pentru grupa AB : carne rosie, fasole, seminte, porumb, griu.
- Alimente benefice care favorizeaza scaderea in greutate pentru grupa AB: alimente marine, produse lactate, legume verzi.
Recomandari generale pentru dieta grupei AB
Grupa sanguina AB are mai putin de 1000 de ani vechime, este foarte rara (2-5% din populatie) si complexa din punct de vedere biologic, reprezentind o fuziune a caracteristicilor grupelor A si B.
Organismul celor cu grupa AB nu produce suficient acid gastric pentru a digera cantitati mari de proteine animale. Solutia rezida in dimensionarea si frecventa ratiilor.
Se recomanda reducerea cantitatii de carne de pui si a carnii de vita. Este preferabil sa consumi carne de miel, curcan, oaie, iepure. Este bine sa eviti produsele din carne afumata sau conservata.
Alimentele marine se pot consuma cit mai des reprezentind o sursa excelenta de proteine. Foarte benefice sunt: cod, macrou, stiuca, sturion, sardine, pastrav, scrumbie, melci.
Produsele lactate sunt foarte bine tolerate, in special: iaurt, kefir, smintina degresata.
Cei care au grupa AB ar trebui sa utilizeze uleiul de masline in locul grasimilor animale si a uleiurilor rafinate.
Nucile si semintele vor fi consumate in cantitati mici, cu precautie . Arahidele consumate in cantitati moderate ofera un suport pentru sistemul imunitar.
Pentru grupa AB produsele pe baza de soia sunt deosebit de benefice.
Cerealele sunt bine tolerate in special : orezul, secara si soia. Se recomanda totusi limitarea consumului de produse pe baza de griu si porumb mai ales daca ai probleme cu greutatea.
Legumele trebuie consumate zilnic deoarece sunt o sursa importanta de substante nutritive avind un rol esential in prevenirea cancerului, a afectiunilor cardiace si imbunatatirea sistemului imunitar. Evita totusi: maslinele, ardeii, porumbul, avocado, si anghinarea.
Pentru grupa AB exista o mare varietate de fructe deosebit de benefice : struguri, prune, cirese, ananas, caise, kiwi, lamii, smochine, grapefruit. Ar trebui evitate: portocala, mango si bananele.
Cei cu grupa AB ar trebui sa inceapa fiecare zi cu un pahar de apa calda amestecata cu sucul proaspat de la o jumatate de lamiie pentru a elimina toxinele acumulate in timpul noptii. Este foarte bun si sucul de grapefruit.
Mirodeniile si condimentele foarte benefice sunt: sarea de mare, usturoiul, hreanul, patrunjelul si sosul de soia. Nu sunt recomandate: otetul, piperul, muraturile si ketchupul.
Ceaiurile de plante contribuie la intarirea sistemului imunitar si asigura protectie impotriva bolilor cardiovasculare si a cancerului. Se recomanda in special: ceai verde, musetel, echinacea, ginseng, papadie, macese.
Bauturile recomandate pentru grupa AB sunt: vin rosu (un pahar pe zi), cafea alternativ cu ceai verde. Trebuie evitate: bauturile alcoolice distilate, sifonul, racoritoarele sintetice si acidulate, ceaiul negru.
Personalitatea celor cu grupa AB reprezinta un amestec intre sensibilitatea grupei A si echilibrul grupei B. Sunt oameni captivanti, spirituali, atragatori, diplomati si prietenosi.
Cei care au grupa AB reactioneaza la stres la nivel intelectual si se simt epuizati dupa perioade lungi de tensiuni si suprasolicitari. Contracararea stresului se face prin tehnici spirituale si exercitii fizice usoare cum ar fi: yoga, plimbari, inot, ciclism, dans, golf, aerobic.
Recomandari generale pentru dieta grupei AB
Tabelul cu alimente benefice si cu alimente de evitat
ALIMENTE
|
RATIE FRECVENTA
|
BENEFICE
|
DE EVITAT
|
Carne rosie slaba |
120 -180 gr. barbati
60-150 gr. Femei, copii
1-3 ori pe saptamina |
Miel, oaie, iepure, curcan
Neutre: ficat |
Costita, vita, vitel, inima, porc, vinat |
Carne pasare |
120 -180 gr. barbati
60-150 gr. Femei, copii
0-2 ori pe saptamina |
Nu se recomanda carnea de pui |
Pui, gaina, rata, gisca |
Alimente marine |
120-180 gr.
3-5 ori pe saptamina |
Cod, macrou, stiuca, sardine, scrumbie, pastrav marin, sturion, melci |
Ansoa, scoici, crab, homar, caracatita, stridii, creveti, somon afumat, calcan |
Lapte, Iaurt |
120-180 ml.
3-6 ori pe saptamina |
iaurt, kefir, smintina, brinza, mozzarela, brinza feta, brinza de capra |
Unt, lapte batut, camember, parmezan, lapte integral, inghetata |
Brinzeturi |
60 gr.
3-4 ori pe saptamina |
Oua |
1 ou
3- 4 ori pe saptamina |
|
|
Uleiuri si grasimi |
4 – 8 linguri
pe saptamina |
Ulei de masline |
Ulei de porumb, ulei de floarea soarelui |
Nuci si seminte |
6-8 nuci
2-5 ori pe saptamina |
Castane, arahide, nuci |
Alune, seminte de floarea soarelui, seminte de dovleac, mac, susan |
Legume uscate |
1 ceasca sub forma uscata
2-3 ori pe saptamina |
Soia, linte |
Fasole, mazare neagra |
Legume |
O ceasca de legume crude sau inabusite
3-5 ori pe zi |
Sfecla, castravete, telina, conopida, broccoli, morcovi, vinete, mustar, verdeturi, ciuperci, pastirnac, usturoi |
Avocado, porumb, ardei, masline, ridichi, anghinare |
Cereale |
1 ceasca sub forma uscata
2-3 ori pe saptamina |
Orez, faina de ovaz, faina de orez, secara, mei, prajituri de orez, piine de secara, piine din faina de soia |
Fulgi de porumb, faina de porumb, orz |
Piine |
1 felie pe zi |
|
|
Paste fainoase |
1 ceasca sub forma uscata
3-4 ori pe saptamina |
|
|
Fructe |
90-150 gr.
3-4 ori pe zi |
Cirese, lamii, ananas, struguri, prune, smochine, grapefruit, kiwi |
Banane, nuci de cocos, mango, potocale, rodii |
Sucuri naturale |
250 ml.
2-3 ori pe zi |
struguri, lamii, grapefruit, papaya, varza, morcov, |
portocala |
Apa |
2 litri pe zi |
|
|
Ceaiuri de plante |
1-2 cani pe zi |
Ginseng, ceai verde, echinacea, musetel, ghimber, macese, salvie, menta, frunze de zmeura |
Aloe, gentiana, tei, matasea porumbului, traista ciobanului, luminarica, podbal |
Mirodenii si condimente |
Asezonarea salatelor si mincarurilor. |
Hrean, usturoi, curry, patrunjel, sos de soia |
Piper, amidon de porumb, gelatina, boia, otet, ketchup, muraturi, anason |
Bauturi |
Cantitati mici din bauturile permise |
Cafea, ceai verde, vin rosu(1 pahar pe zi)
Neutre: bere, vin alb, apa minerala |
Bauturi alcoolice distilate, sifon, ceai negru, bauturi racoritoare sintetice |
Alimentele care nu sunt incluse in categoriile “benefice” sau “de evitat” sunt considerate “neutre” si le puteti consuma, daca va plac, dar cu moderatie. |