Soarele

Lumina soarelui ucide microbii si virusii, relaxeaza sistemul nervos si scade tensiunea musculara.
Ea are actiune in sintetizarea vitaminei D (vitamina antirahitica).
Aceasta vitamina actioneaza asemenea unui hormon, avand rol esential ata la copii, cat si la adulti. Ea asigura rezistenta oaselor si proportia dintre calciu si fosfor in organism.
Expunandu-ne pielea la soare in fiecare zi timp de 15-20 de minute, asiguram necesarul zilnic de vitamina D (400 u.i. pe zi pentru toate varstele).
Lumina soarelui fortifica sistemul de aparare al corpului si promoveaza sanatatea pielii.
Lumina soarelui trebuie folosita cu intelepciune, extrema expunerii prea mult la soare putand duce la arsuri foarte grave (iar in ultima vreme, nu sunt nesemnificative radiatiile solare periculoase) si cancere cutanate.
Radiatiile ultraviolete influenteaza favorabil activitatea glandelor endocrine, a sistemului nervos, a aparatului respirator, digestiv si cardio-circulator.
Intensitatea radiatiilor ultraviolete este variabila in functie de diversi factori: – de anotimp – radiatiile ultraviolete au intensitatea mai mare vara decat iarna; – de latitudine – cu cat soarele este mai sus si radiatiile cad “mai vertical”, cu atat ultravioletele sunt mai intense; astfel, luna iunie este cea mai bogata in ultraviolete; – de altitudine – ultravioletele sunt mai intense la munte decat la la mare; – de perioada diurna – sunt mai intense intre orele 9-12; – de fenomenele de reflexie si refractie – ultraviolete sunt mai bogate pe suprafete albe (zapada, nisip) si lucioase (gheata, apa); – de gradul poluarii atmosferice – cu cat atmosfera este mai poluata cu ata ultraviolete pierd din intensitate;
Radiatiile infrarosii (radiatii calorice), prin isusi efectul lor termic, conditioneaza viata pe Pamant.
Este bine de stiut ca, fara Soare, planeta Terra ar intra intr-o era a glaciatiunii.
De asemenea, aceste radiatii exercita multiple influente favorabile asupra organismului, facilitand metabolismul, schimburile celulare, circulatia.

Dacă ți-a făcut bine acest articol, fă și tu bine altora și distribuie-l!

About the Author

Follow me


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>