Maine vom fi cyborgi

Si maine putem deveni cyborgi!

Cercetatorii americani sunt pe punctul de a umple golul, inca mare, dintre mintea umana si masinarie. Folosind ATP – sau trifosfat adenozinic – mijlocitorul molecular de transfer energetic prezent in aproape toate celulele vii, Aleksandr Noy, membru al Laboratorului Lawrence Livermore din California, si colegii sai au creat un nou tranzistor care le poate permite dispozitivelor electronice sa fie direct atasate in orice sistem nervos.

Noua inventie este realizata dintr-un nanotub din carbon, care se comporta asemenea unui semiconductor ce leaga doi electrozi metalici, si este acoperit de un strat polimeric izolant ce ii lasa expusa sectiunea mediana. Intregul dispozitiv este tratat cu un dublu strat lipidic, asemanator celui care formeaza membranele din jurul celulelor corpurilor noastre.

Experimental, echipa stiintifica a aplicat un curent de un animit voltaj asupra electrozilor tranzistorului si a turnat peste dispozitiv o solutie ce continea ATP si ioni de potasiu si de sodiu. Acest lucru a cauzat trecerea printre cei doi electrozi a unui curent si s-a observat ca fluxul electric crestea direct proportional cu nivelul concentratiei de trifosfat adenozinic din solutie.

Aparatul a raspuns in acest fel deoarece stratul lipidic dublu contine o proteina care, expusa la ATP, reactioneaza ca o pompa ionica, ce injecteaza ioni de sodiu si potasiu de-a lungul membranei. “Proteina stimulatoare de ioni este un element absolut critic in acest dispozitiv. Fiecare ciclu produce hidroliza unei molecule ATP si deplaseaza trei ioni de sodiu intr-o directie si doi ioni de potasiu in cea opusa”, declara Aleksandr Noy.

Ionii astfel generati creeaza un camp electric in jurul portiunii expuse a nanotubului semiconductor, crescandu-i conductivitatea proportional cu intensitatea campului. Atunci cand rezerva de ATP este redusa, ionii se scurg inapoi pe membrana, iar fluxul de curent prin tanzistor scade. Autorii dispozitivului aflat inca in faza de testare sustin ca acesta este cu adevarat primul sistem bioelectric integrat. Sperantele lor sunt ca inventia sa conduca spre realizarea unor interfete capabile sa permita o mai buna comunicare intre organsimele vii si masinarii.

Dacă ți-a făcut bine acest articol, fă și tu bine altora și distribuie-l!

About the Author

Follow me


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>