Primul Cyborg cu acte

Cazul lui Neil Harbisson a devenit cunoscut in intreaga lume drept o consecinta cel putin fericita a intalnirii dintre o provocare neobisnuita si o ambitie asemenea. Harbisson, unul dintre cursantii colegiului de arta din Devon a trezit simpatia si curiozitatea unui cercetator venit sa sustina o conferinta in Chicago iar de-aici pana la o noua pagina in manualele de stiinta… n-a mai fost decat un pas.

Studentul, desi inzestrat cu abilitati artistice incontestabile era fortat sa-si livreze lucrarile in alb si negru, din simplul motiv ca acestea erau singurele doua culori in care lumea inconjuratoare i se infatisa. Intrigat si probabil impresionat de ironia strecurata in viata lui Neil, expertul in cibernetica Adam Montadon i-a promis lui Neil sa descopere solutia problemelor sale. A hotarat sa inceapa cercetarea exploatand modul in care diferite culori reflecta lumina la diferite frecvente, lumina vibrand cel mai repede de la violet si cel mai incet de la rosu.
Dupa trei ani de munca asidua in laborator, Neil reuseste pentru prima oara in viata sa distinga nu doua culori, ci 360.

Va veti intreba poate cum a fost posibil. Adam a nascocit un sistem care “deturneaza” oarecum celelalte simturi ale lui Neil, permitandu-i acestuia sa vada culorile… cu urechile.
O camera montata pe capul pictorului “citeste” culorile apoi le converteste in timp real, cu ajutorul unui laptop purtat in ghiozdan, in unde sonore. Computerul reduce frecventa undelor de lumina la a celor de sunet, apoi trimite fiecare culoare transformata in sunete catre urechile lui Neil, printr-o casca. Un soi de sinestezie la purtator.
Intregul sistem poarta numele de “Eyeborg”, caracterizandu-se ca o extensie “cyborgica” a perceptiei umane, atat cea a creierului cat si cea a hard-drive-ului. Ambitiosul om de stiinta care a initiat acest proiect spune ca in viitorul apropiat acesta va fi de marimea unui MP3 player.
Conform spuselor sale, Neil a inceput sa picteze in sensul propriu al cuvantului de-abia atunci cand a facut cunostinta cu Eyeborg. In perioada “alb-negru”, Neil nu putea decat sa reproduca ceea ce se afla in fata lui. Odata intrate in scena culorile, poate crea opere abstracte iar in prezent are expozitii programate in mai mult de cincisprezece tari.

Spre norocul sau, Neil are la activ si studii de pian, ceea ce-l ajuta sa identifice si sa asocieze fiecare sunet cu nuanta pe care o reprezinta. Spune usor amuzat ca, deoarece nu se mai desparte de Eyeborg, in capul lui e permanent galagie. Cu toate acestea nu se incumeta la activitati precum condusul deoarece Eyeborg detecteaza doar culorile care sunt foarte aproape de el iar culorile semaforului n-ar putea fi semnalate la timp.
Unul dintre proiectele sale implica reprezentarea fiecarei capitale din Europa printr-un patrat alcatuit din doua triunghiuri. Monaco a fost zugravit in azuriu si roz, Bratislava a fost pictata in galben si turcoaz iar Andorra – verde intunecat si fuchsia.

Pentru ca n-a vrut sa renunte la Eyeborg nici macar in momentul in care a pozat pentru pasaport, Neil a devenit primul cyborg cu acte al lumii, desi autoritatile ridica deseori din spranceana atunci cand ii rasfoiesc pasaportul.

FACTS

  • Incepand cu 27 august 2007, Moon Ribas si Harbisson efectueaza un turneu european care are ca tinta toate cele 45 de capitale de pe Batranul Continent. Moon si Harbisson formeaza un duet audiovizual inedit, ce impleteste pictura cu muzica. Cei doi vor stabili culoarea care se potriveste cel mai bine fiecarui oras. Capitalele vizitate pana acum: Lisabona, Madrid, Andorra la Vella, Monaco, Berna, Vaduz, Viena, Bratislava, Budapesta, Belgrad, Sarajevo, Zagreb, Ljubljana, Londra, Dublin si San Marino.
  • John Dalton a fost prima persoana care a scris despre acromatopsie – lipsa capacitatii oamenilor de a percepe culorile -, in urma cu 150 de ani.

Dacă ți-a făcut bine acest articol, fă și tu bine altora și distribuie-l!

About the Author

Follow me


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>