Indigo- Biofeedback System

Biofeedback -Prezentare generală

Biofeedback-ul reprezinta orice tehnica care masoara,  in timp real, rezultatele reactiei induse intr-un sistem viu oferind solutii care introduse in sistem asigura optimizarea functionarii sale.

Un cântar  se poate spune că este un dispozitiv de feedback pentrucă măsoară greutatea; un termometru la fel pentrucă măsoară temperatura corpului si doar atât.

INDIGO este un sistem cu biofeedback pentru ca masoara parametri unui sistem viu, stabileste optimul si ofera terapia compatibila cu optimul sistemului exact la momentul in care acesta se află (real time).

El masoara factorii energetici ai  corpului fizic , cum ar fi, tensiunea de alimentare a celulelor creierului, amperajul contractiilor muschiului inimii, tensiunea muşchilor şi rezistenţa pielii la fluxul de energie electrică. Poate masura oscilaţiile acestor factori aşa cum sunt asa cum sunt ele facute prin EEG, ECG, EMG şi GSR. La  aceste tehnologii care ne-a adus biofeedbackul în anii 1960,s- au adaugat dispozitive moderne, cum ar fi CAT Scan, MRI, TENS, ultra-sunet, şi multe alte tehnologii sofisticate pentru imbunatatirea sistemelor de asistenţă medicală actuala.

Informaţiile măsurate cu acest dispozitiv de masurare a biologicului este  apoi  oferit clientilor  (trimis inapoi =fed-back = “hrănit-inapoi”), informându-i despre  parametri fiziologici diferiţi şi răspunsurile  organismului la stres, educâdu-i astfel cu privire la necesitatea recalificării răspunsurilor organismului lor la stres, la echilibrul energetic al organismului, la schimbarea stilului de viaţă sau la educatia in vederea controlării reactiilor fiziologice, în scopul de a realiza o mai bună de sănătate generală.

Health Canada recunoaşte aspectele sale terapeutice, şi este probabil referința cea mai calificată asupra potenţialului său puternic, fiind încadrat la  “măsuri psihoterapeutice prin intervenţii nefarmacologice”.

Cum lucrează Biofeedback-ul?

Biofeedback-ul utilizeaza senzori electro-dermici pentru a măsura Rezistenţa  Galvanică a Pielii(RGP), și raspunsul Electro-dermic. de(EDR). RGP măsoară  impulsuri electrice uşoare pe suprafata pielii noastre, care se schimbă din cauza umezelii. Umiditate a pielii se modifică în funcţie de gradul de acordare al organismului la stres şi / sau relaxare. Există o relaţie directă între activitatea sistemului nervos simpatic şi excitarea emoţională. RGP este atât de sensibil încât poate măsura chiar fluctuaţii ale stărilor emoţionale; putând fii  folosit si ca detector de minciuni, de exemplu.

El  măsoară: activitatile musculare, temperatura pielii, activitatea electrodermală ( activitatea glandelo de  transpiratie), respiraţie, ritmul cardiac, variabilitatea ritmului cardiac, a tensiunii arteriale, activitatea electrica a creierului şi a fluxului de sânge. Există mai multe tipuri de biofeedback cuprinse: GSR, EEG, scanare CAT, RMN, etc.  Aceste tehnologii sunt capabile sa capteze  semnale electrice analogice  organelor şi să traducă aceste semnale în informaţii semnificative prin intermediul software-lor algoritmice complexe astfel încât un tehnician calificat să le poată descifra foarte usor.

Cercetările arată că biofeedback-ul, singur şi în combinaţie cu alte terapii comportamentale, este eficient pentru tratarea unei varietăți de tulburări medicale şi psihologice. Biofeedback-ul este utilizat în prezent de către medici, asistente medicale, psihologi, consilieri, terapeuţi fizici, ergoterapeuţi, si o serie de alţi profesionişti şi laici deopotrivă.

Din 1987, Schneider a demonstrat că biofeedback este eficace în reducerea vizitelor la medic, reduce durata şi frecvenţa sejururilor la spital, reducerea folosirii de medicaţiei, precum şi reducerea mortalităţii şi Creşterii Calităţii Vieţii.

Studiile lui Jonas şi  Levin arată ca biofeedback-l este osoluţie ideală pentru pacientii care cer:

* Intervenţii blânde, mai puţin toxice şi mai puţin invazive,
* Mai multe opţiuni integratoare şi  terapeutice complementare si alternative,
* Mai multe informaţii în vederea alegeriiși luarii celor mai bune decizii posibile pentru îngrijirea sănătății lor,
* Mai multă participare şi implicare în tratamentul lor.

Medici importanți si oameni de stiinta văd acum biofeedback-ul ca o terapie psiho-educaţională, declarând-o: “Una dintre strategiile fundamentale şi critic necesare pentru reducerea costurilor pe termen lung  producând îmbunătăţirea sănătăţii şi calităţii vieţii, în timp util, mai scurt decât cel necesar intervenţiilor psihologice şi educaţionale”.      – www.biofeedbackinternational.com

Dacă ți-a făcut bine acest articol, fă și tu bine altora și distribuie-l!

About the Author

Follow me


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>