Performanța de varf

Biofeedback-ul a fost folosit atât de sportivii de nivel profesional cât şide cei Olimpici de peste 30 de ani.

Nevoia  de a  îmbunătăţi capacitatea de concentrarea mentala, controlul minte-corp, si performanta sportiva în general este bine rezolvată. Biofeedback-ul EPR-a   facut debutul olimpic în 2008 la Federal Sports Hospital din Beijing. Timp de patru luni înainte de Jocurile de la Beijing, peste 1000 de sesiuni au fost efectuate cu 50 medici şi peste 200 de sportivi din Naţionala Chinei şi a echipelor olimpice. Treizeci si doi din cei 100 de participanţi  medaliaţi în China  au fost în programul de managementul  sănătății prin biofeedback . Factori subtili cum ar fi: dietă, minerale, emotii, alergii, şi poluarea aerului pot separa concurenţii Olimpici de clasa, care sunt separati de centimetri şi fracţiuni de secundă. De exemplu, deficienţe dietetice sub-clinice  pot reduce rezistenta, afecteaza somnul, cauzează crampe musculare, şi pot afecta performanţa şi de recuperare în nenumărate moduri.

Cele mai timpurii semne de suferinţă sunt expuse de către bio-câmpul organismului şi doar testarea reactivității electrofiziologice  (REF)  este capabilă să facă acest  tip de măsurări subtile.  Sistemul Biofeedback INDIGO măsoară reacţiile  proprii ale atlet, folosind ca și  elemnte de control liniile personale de bază ale lor , mai degrabă decât comparându-le cu o “normă”, desi rezultatele se corelează bine cu teste standard de diagnostic atunci când cazurile necesită cercetări mult mai avansate. În acest fel, nevoile individuale ale fiecarui atlet cre să-i asigure optimul de  performasnta pot fi constatate şi corectate în mod proactiv.

Programul include, de asemenea,  grafica 3D de înnaltă fidelitate destinate să permită atletului  să interacţionze vizual cu programul, care declanseaza o conexiune minte-corp.

Leziuni, Prevenire şi Tratament

Atunci când atleţii sunt sănătoși, echilibrați, si au strategii bune de managementul stresului, cum ar fi biofeedback EPR, atunci probabilitatea de a avea  prejudicii este scăzut. Prin monitorizarea atleților la primele semne de suferinţă este mai uşor să identifice şi să trateze corect supraantrenamentul, slaba recuperare , insomnia, dezechilibrul nutriţional, sau alţi factori care cresc şansa de a pierde. Desigur, nu toate problemele pot fi prevenite.

Atunci când apare o leziune, programele de biorezonanta si Biofeedback INDIGO ar trebui să fie utilizate în asociere cu intervenţiile medicale standard pentru a accelera exponențial vindecarea şi recuperarea. Rezultatele sunt surprinzatoare, mai ales atunci când sunt facute frecvent.

Antrenare pentru recuperare Cererile excesive de antrenare de clasă mondială au nevoie de calitate, de odihna  şi de recuperare. Toţi sportivii care practica curent biofeedbackul EPR sunt impresionati de timpul rapid de recuperare atunci când utilizează aparatul în mod regulat. Recuperarea Rapidă se  traduce într-o mai bună toleranţă la antrenament şi îmbunătăţirea pregătirii concursului (în special între încălziri și evenimente). Timpul cicluri deantrenare de mare intensitate  cu cât sportivii se apropie de varful performanței, au nevoie de mai mult somn, digestie mai bună şi de refacere. Cum stresul organismului devine tot mai accentuat, sistemul nervos autonom devine blocat într-un nivel al “dominanței simpaticului “, care creşte riscul la infecţii, răniri şi disfuncții emoţionale.

Mental – emoţională Una dintre abilitatile cele mai deosebite ale Sistemului Biofeedback INDIGO  este în furnizarea de introspecţie în stările mentale şi emoţionale. Cu un operator calificat, stresurile emotional foarte specifice şi informaţiile istorice pot fi descoperite cu o precizie şi o eficacitate stranie. Discutarea stresului emoţional relevant cu sportivii ajută la validarea emoţiile lor şi îi ajută să înţeleagă in mod conştient impactul pe care factorii emoţionali îl au asupra performanţei.

Toţi sportivii au vieţi pline. Abilitățile lor in a gestiona preocupările legate de familie, colegi, călătorii, finanţe, relaţii, presiunea concurenţei şi alte evenimente în viaţa lor au un impact puternic asupra competitivităţii fiecăruia. Această capacitate serveşte intr-un mod complementar perfect psihologia sportivilor şi condiţionările mentale și emoționale efectuate de către consilierii de pregătire a sportivilor  şi si de către antrenori.

Performanţe de vârf – material scris de Jeff Sutton, HBSC., CSCS – Calgary AB

Dacă ți-a făcut bine acest articol, fă și tu bine altora și distribuie-l!

About the Author

Follow me


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>