• Home
  • Blog
  • 7 motive pentru care e importanta o imbratisare

7 motive pentru care e importanta o imbratisare

imbratisare

In epoca vitezei si a internetului, cand relatiile interumane au devenit mai reci, psihologii sustin ca nu ar fi rau sa ne intoarcem la contactul fizic, la imbratisare.

In ultimii ani, specialistii in relatiile inter-umane au realizat nenumarate studii care au relevat faptul ca imbratisarile au un rol mai benefic decat am crede asupra starii noastre de sanatate.

In spatele multor momente triste sau fericite sta mereu ascunsa dorinta unei imbratisari. Dupa o cearta, o zi grea la serviciu sau orice eveniment neplacut, primul refugiu care iti vine in minte este sa fugi in bratele unei persoane importante pentru tine. Dar oare ce ne ofera, de fapt, aceste imbratisari si de ce avem atat de multa nevoie de ele?

In continuare iti vom oferi 7 motive pentru care e important sa oferi o imbratisare:

1. Prin imbratisare se reduce stresul aratand faptul ca te identifici cu problemele celuilalt

In timpul copilariei am avut nevoie de cele mai multe imbratisari. Cercetatorii afirma ca daca cei mici sunt luati in brate des se vor simti mult mai protejati, iar in timp vor avea o stima de sine mai ridicata.

Pentru copii sau adulti aceasta conexiune este cel mai simplu si profund mod de care au nevoie ca sa se simta iubiti si protejati.

In momentul in care stangem pe cineva in brate parca se creeaza in jurul nostru un zid care reuseste sa ne fereasca de orice stimul negativ si care ne ofera in schimb foarte multa liniste si caldura. Temerile ne sunt cu totul inlaturate iar calmul ia locul agitatiei. Totodata, in randul cuplurilor aceasta interactiune poate imbunatati considerabil relatiile.

2. Prin imbratisare ne protejam impotriva bolilor

Nu stiu cati dintre voi s-au gandit serios la cat de importante sunt aceste interactiuni pentru sanatate. Sunt foarte multe studii care arata ca imbratisarile reduc tensiunea arteriala.

Intr-un studiu in care au participat peste 400 de adulti, cercetatorii au descoperit ca prin imbratisare s-a redus sansa ca vreo persoana sa devina bolnava. Participantii care au fost cei mai imbratisati si consolati au avut sansele cele mai mici de a se imbolnavi. Totodata cei care au fost imbratisati des si au fost expusi la boli au avut simptome mult mai usoare decat cei carora nu li s-a oferit sprijin si imbratisari.

3. O imbratisare insanatoseste inima

Datorita lor exista un risc scazut in cazul bolilor de inima iar imunitatea este mult mai crescuta decat in cazul persoanelor care nu se imbratiseaza.

Intr-un studiu facut pe 200 de persoane care a fost impartit in 2 grupuri s-a descoperit:

  • cei care au avut un partener romantic care ii tineau de mana timp de 10 minute si apoi ii imbratisau 20 de secunde aveau presiunea arteriala si pulsul regulat si mai mic,
  • decat cei care aveau un partener romantic care a pastrat linistea timp de 10 minute si 20 de secunde

4. O imbratisare te poate face fericit

Oxitocina este un element chimic din corpul nostru pe care cercetatorii il numesc si "hormonul imbratisarii". Aceasta este datorita nivelul lui creste atunci cand ne imbratisam, atingem sau stam aproape de cineva. Oxitocina este asociata cu fericire si mai putin stres.

5. Ajuta la reducerea fricii

Cercetatorii au aflat ca o atingere poate reduce anxietatea oamenilor cu sima de sine mica. Atingerea de asemenea tine oamenii de la a se izola in ei insisi.

Totodata ei au aflat chiar daca atingi un obiect personal cum ar fi un urs de plus, ajuta la reducerea fricilor cu privire la ceea ce se intampla.

6. O imbratisare poate ajuta la ameliorarea durerilor

Cercetatorii sugereaza ca unele forme de atingere pot fi posibile sa reduca durerea.

Va aduceti aminte cei care ati fost copii sau care aveti copii, ce face cand se loveste un copil? Vine sa il iei in brate si sa il pupi. Imediat dupa ce ai facut asta se opreste din plans.

7. Poti comunica cu ceilalti

Majoritatea comunicarii intre oameni este orala, verbala sau prin expresiile fetei. Dar atingerea este un alt mod important prin care oamenii isi pot trimite mesaje unii altora.

Imbratisarea este un mod de comunicare foarte bun aratand compasiune, dragoste sau tot felul de alte sentimente sau mesaje nonverbale.

De cate imbratisari avem nevoie?

Unii terapeuti spun ca de 6 altii de 8. Majoritatea spun ca avem nevoie de 4 imbratisari zilnice pentru supravietuire. Avem nevoie de 8 imbratisari pe zi pentru mentinere. Avem nevoie de 12 imbratisari pe zi pentru crestere.

Din pacate tot mai mult ni se spune in ultima vreme pastreaza distanta, chiar daca stilul nostru oricum era unul individualist predominant. Eu iti zic nu pastra distanta fata de cei dragi (parinti, copii, bunici, sot, sotie, iubit, iubita) si daca cei care iti sunt prieteni nu au frica i-ai in brate, ci ofera o imbratisare!


Dacă ți-a făcut bine acest articol, fă și tu bine altora și distribuie-l!

About the Author

Follow me


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>