Ceasul biologic

Ceasul biologic: ritmul Universului din celula fiecaruia

Ceasul biologic: ritmul Universului din celula fiecaruia

Marii invatati ai Antichitatii au intuit ca totul este vibratie, totul este frecventa si toate se supun unui ritm universal care isi pune amprenta pe orice organism viu. Descoperit pentru prima data de vechii chinezi in secolul 3 i.Hr., misteriosul ceas biologic este un mecanism natural intrinsec care controleaza ritmul tuturor activitatilor metabolice ale plantelor si animalelor.

Unele functii si activitati precum imperecherea la animele, hibernarea si migratia, au un ciclu anual. Altele in genul ovulatiei si menstruatiei femeilor, urmeaza un ciclu de desfasurare lunara. Toate vietatile Planetei Albastre, in frunte cu omul, se supun insa unui ciclu de 24 ore care cuprinde alternanta zi-noapte, denumit ritm circadian.

Descris stiintific pentru prima data in anul 1729, ceasul biologic regleaza functiile metabolice zilnice ale organismului uman, fara ca noi sa constientizam cu exactitate fiecare etapa a acestuia. El este cel care regleaza ciclul somn-odihna, temperatura corporala, ritmul batailor cardiace, rata metabolismului, nivelul zaharului din sange, secretiile hormonale, precum si multe alte functii fara de care viata nu ar fi posibila. Daca ritmul circadian este ceasul biologic uman care ne dicteaza marile schimbari ale vietii, cheita care actioneaza acest miraculos mecanism viu este o glanda interna denumita hipotalamus.

Aflati mai multe amanunte despre acest fenoment bizar aflat in atentia oamenilor de stiinta si des studiat la ora actuala, urmarind un interesant material video produs de DaVinci Channel.

Dacă ți-a făcut bine acest articol, fă și tu bine altora și distribuie-l!

About the Author

Follow me


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>