In multe zone ale globului, cum sunt Rusia, Canada, Japonia, Coreea, dar si in alte tari (mai ales din emisfera nordica), folosirea sevei de mesteacan are o traditie indelungata. In Coreea, spre exemplu, ea mai este inca considerata in popor “bautura zeilor”, in timp ce in Rusia si unele zone din Siberia ea facea parte dintre elixirurile magice ale samanilor. In Canada era folosita pentru a reda vitalitatea celor convalescenti si pentru a grabi refacerea fortelor dupa iernile lungi, atat in cazul oamenilor, cat si in cazul animalelor slabite. In Japonia si Finlanda, seva de mesteacan este considerata in traditia vindecarii populare o bautura medicinala cu efecte exceptionale.
Informatii generale
De-a lungul perioadei calde a anului, in special vara, mesteacanul formeaza din apa si dioxid de carbon, cu ajutorul luminii solare si a proceselor complexe de fotosinteza, diferite zaharuri si alte substante cu rol hranitor pentru arbore. O data cu venirea toamnei, arborele incepe sa stocheze aceste rezerve nutritive, pregatindu-se astfel pentru renasterea din primavara ce urmeaza.
Cand vine primavara si natura se retrezeste treptat la viata, arborele incepe sa absoarba cu putere din sol apa si substante minerale cu rol nutritiv, simultan cu punerea in miscare a zaharurilor depozitate anterior. Cand aceste componente aflate in stare fluida ajung sa se acumuleze si sa formeze seva, aceasta incepe sa urce cu forta dinspre radacini spre coroana, retrezind la viata intregul arbore. In seva se acumuleaza astfel, prin procese complexe, o serie de substante nutritive cu rol esential pentru viata arborelui, dar care prezinta in acelasi timp efecte terapeutice remarcabile.
2. Compozitia sevei
Seva de mesteacan concentreaza toate substantele nutritive necesare cresterii arborelui. Ea contine glucoza si fructoza (care ii confera un gust usor dulce, foarte agreabil), aminoacizi, derivati terpenici, vitamina C si o serie intreaga de minerale valoroase: calciu, fosfor, magneziu, mangan, zinc, sodiu si fier.
Fiind intr-o solutie naturala echilibrata din punct de vedere al compozitiei, aceste substante sunt foarte usor asimilabile in organism, de unde si efectele terapeutice rapide ale sevei. La o analiza atenta a acestor constituenti, precum si a cantitatilor in care se afla in seva, se poate remarca faptul ca ei sunt intr-o proportie optima pentru o asimilare foarte usoara si in acelasi timp lipsita de inconveniente.
Fructoza si glucoza
Sunt zaharuri naturale simple ce sunt absorbite direct la nivelul intestinului subtire si astfel confera rapid energie organismului. Aceasta face ca persoanele slabite fizic, batranii, convalescentii si copiii sa beneficieze foarte repede de efectele regenerante ale sevei.
Vitamina C
Ajuta la formarea si cresterea normala a oaselor si dintilor, creste rezistenta organismului la bolile inflamatorii si este un factor important in absorbtia fierului din alimentatie.
Potasiul
Face parte dintre substantele de baza ale corpului uman, participand direct sau indirect la majoritatea reactiilor din organism. El mentine presiunea interna a celulelor, functionarea muschilor si participa in mod direct la procesele de producere a energiei la nivel celular.
Calciul
Face parte dintre “caramizile” de constructie ale corpului. Aproximativ 99% din calciul din organism se afla la nivelul oaselor si dintilor, restul indeplinind un rol important in diferite procese biochimice cum ar fi coagularea sangelui, transferul impulsurilor nervoase, functionarea sistemului hormonal.
Fosforul
Este necesar in metabolismul carbohidratilor, grasimilor si aminoacizilor, influentand astfel cresterea si functionarea normala a celulelor. Procesul de diviziune celulara si de formare de noi celule necesita de asemenea prezenta fosforului. Aceasta substanta stimuleaza contractia musculara, inclusiv aceea a muschiului cardiac, si ajuta la fixarea calciului in oase.
Magneziul
Cea mai mare parte a magneziului din organism este stocata impreuna cu calciul, la nivelul oaselor. El ajuta la absorbtia calciului, fosforului, potasiului si a vitaminelor B, C si E, intervenind in reglarea mai multor functii vitale ale organismului. Avand un rol oarecum complementar cu calciul, el incetineste transferul impulsurilor nervoase (accelerat de catre calciu), si astfel ajuta la eliberarea contractiilor si crampelor musculare. El intervine in metabolismul proteinelor, grasimilor si carbohidratilor, in biosinteza colesterolului, formarea oaselor, a tesutului conjunctiv si a celulelor sanguine. Acest oligoelement este usor distrus de caldura si tocmai de aceea seva de mesteacan nu trebuie sa fie niciodata incalzita, pentru a nu-si pierde efectele terapeutice.
Manganul
Are un rol important in producerea laptelui matern, a urinii, a hormonilor sexuali si tiroidieni si sustine totodata functionarea adecvata a nervilor si creierului.
Zincul
Face parte integranta din mai mult de 25 de enzime (printre care, spre exemplu, cele ce ajuta la descompunerea insulinei si alcoolului), avand un rol catalizator pentru multe alte enzime. Prezenta lui este necesara pentru producerea proteinelor si absorbtia a numeroase alte minerale si vitamine, pentru metabolismul carbohidratilor si fosforului.
Sodiul
Actioneaza complementar fata de potasiu, regland functionarea celulara si ajutand la mentinerea echilibrului acido-bazic in organism. Impreuna cu potasiul, el regleaza presiunea osmotica la nivelul celulelor. In plus, el are o functie de “conservare” a calitatilor sangelui, prevenind precipitarea mineralelor in sange si plasma si prevenind astfel arteroscleroza.
Fierul
Este binecunoscut in primul rand pentru rolul sau in formarea globulelor rosii si in transportul oxigenului. El este in acelasi timp un constituent al enzimei responsabile pentru producerea proteinelor.
Energia
Dincolo de aceste minerale si substante nutritive descoperite in seva prin diferite analize de laborator, se poate remarca un factor suplimentar: energia vietii. In cazul mesteacanului este vorba de existenta unei forme deosebite de bioenergie, ce face ca seva sa fie o “apa vie”, inzestrata cu capacitatea de a modifica starea energetica a organismului nostru. Ca si in cazul altor arbori, mestecenii sunt adevarate “centrale” de energie biologica, seva lor fiind puternic impregnata de aceasta forta ascendenta a arborelui. Tocmai de aceea, in urma curei cu seva, in fiinta noastra se poate simti o veritabila retrezire a puterii de regenerare si ascensiune, atat din punct de vedere fizic, cat si launtric, prin reactivarea puterilor sufletesti si mentale.
3. Cura cu seva de mesteacan
Poate dura intre 3 si 15 zile, in functie de necesitati. Seva se consuma proaspata, imediat dupa recoltare sau la cel mult o zi, in conditiile in care se pastreaza la rece, intr-un mediu perfect steril. Cantitatea necesara pentru o zi poate sa varieze, de la 2-3 linguri in cazul copiilor, la cca. 100-150 ml pe zi, in cazul persoanelor mature si varstnice. Pentru a beneficia cu adevarat de efectele unei astfel de cure, se recomanda ca seva sa fie consumata dimineata, numai pe stomacul gol, si sa nu se manance nimic dupa aceea un interval de 2-3 ore. In acest interval se poate bea, daca este cazul, apa de izvor sau apa minerala plata. In cazul pastrarii la frigider, seva se lasa pentru un interval de timp la temperatura camerei inainte de a fi consumata. Se pastreaza numai in vase curate de sticla sau portelan, ermetic inchise.
4. Boli in care este recomandata
Pietre la rinichi
Seva de mesteacan actioneaza in mod foarte eficient in litiazele urice si cu efecte ceva mai reduse in cazul calculilor cu oxalati si fosfati. Cura dureaza 15 zile, timp in care se va folosi simultan pulbere din frunze de mesteacan, pentru a grabi dizolvarea si eliminarea calculilor.
Administrarea pulberii de plante – planta se macina fin cu ajutorul unei rasnite electrice. Cate o lingurita din pulberea de plante se tine sub limba timp de 15 minute dupa care se inghite cu putina apa. Administrarea pulberii se face numai pe stomacul gol, cu 30 de minute inainte de a manca.
Intoxicarea organismului
Dezintoxicarea se produce mai ales prin eliminarea acidul uric si a ureei din organism, precum si in cazurile de hiperazotemie. In urma curei cu seva de mesteacan se poate constata de asemenea o reducere a valorilor excesive ale creatinei si creatininei. Excesul de compusi nocivi din sange si limfa este eliminat gradat si intr-o maniera blanda in urma unei astfel de cure. Pentru o cura de dezintoxicare cu efecte exceptionale este indicat sa se consume pe intreaga durata a curei numai cruditati (“hrana vie”) insistand pe folosirea salatelor proaspete de papadie, macris si salata verde, dar si pe consumul legumelor si fructelor proaspete. Seva va fi utilizata doar dimineata, in doza de 100 ml. O cura poate sa dureze 7 zile. Acest mod de utilizare a sevei aduce efecte rapide si in cazurile de guta si obezitate, reduce colesterolul negativ.
Avand un puternic efect depurativ si diuretic trebuie sa ne asteptam sa eliminam o cantitate considerabil amplificata de urina si sa resimtim la inceput o usoara senzatie de ameteala.
Artroza
Efectele antiinflamatoare si tonice ale sevei se simt dupa primele 3-4 zile de utilizare. Este foarte important atat in cazul artrozelor, cat si al afectiunilor reumatice sa se mentina un regim alimentar mai sever (de preferat fara carne si zahar) in care se vor include multe verdeturi proaspete. Una dintre curele de primavara (descrise in acest numar al revistei) poate constitui o varianta foarte eficienta in cazul acestor afectiuni profunde. Se va consuma o cantitate de 100-150 ml de seva zilnic, dimineata, pe stomacul gol. Simultan, pentru accelerarea vindecarii se va folosi sublingual un amestec de plante antiinflamatoare si depurative: frunze de mesteacan (Betula pendula), frunze de frasin (Fraxinus excelsior), radacina de brusture (Arctium lappa), frunze de anghinare (Cynara scolymus)
Infectii urinare, boli ale vezicii urinare, nefrite cronice
Principiile active din seva poseda proprietati tonice si antiseptice la nivelul aparatului renal si urinar. In asociere cu pulberea din frunze de mesteacan, ea poate sa combata chiar infectiile cu E. coli si stafilococi, sa regleze diureza si sa stimuleze refacerea functionarii rinichilor. Se va folosi o cantitate de 150 ml de seva zilnic timp de 10 zile. In plus se va consuma zilnic o cantitate de 1 litru din maceratul obtinut din frunze de anghinare (Cynara scolymus), frunze de mesteacan (Betula pendula)si bace de ienupar (Juniperus communis). Maceratul se obtine adaugand 1 lingura plina din amestecul de plante pentru 1 litru de apa; plantele se lasa in apa la temperatura camerei un interval de 6 ore, se filtreaza si se bea pe parcursul zilei.
Calvitie (chelie)
In acest scop seva se foloseste in uz extern, diluata cu putina apa. Pentru intarirea radacinii parului si stimularea circulatiei la nivelul pielii capului, ceea ce va avea ca efect o regenerarea accelerata a parului, se va realiza un macerat din 2 linguri de urzica proaspata (Urtica dioica) la 1 litru de apa, in care se adauga 50 de ml de seva de mesteacan. Macerarea se face la temperatura camerei un interval de 5-6 ore. Apoi se filtreaza si se frectioneaza foarte bine parul, fara a-l spala cu sampon sau alte substante chimice. Se sterge apoi bine cu un prosop aspru si se lasa sa se usuce in mod natural. Operatia se poate repeta din 2 in 2 zile, un interval de 2 saptamani.
5. Cand, cum si cat se colecteaza
O data cu primele semne ale primaverii, chiar inainte ca zapada sa se topeasca complet, seva incepe sa se acumuleze in trunchi. Perioada de recoltare poate astfel sa inceapa din luna martie si sa continue pana la aparitia primelor frunzulite. Dupa acest moment, ea nu va mai avea efecte terapeutice.
Recoltarea sevei trebuie facuta cu maximum de atentie si numai atunci cand cu adevarat constatam ca avem nevoie de un astfel de remediu, pentru a evita lezarea inutila a arborelui. Recoltarea se va face de la arbori de varsta medie-mare (si nu de la cei tineri). Metodele cele mai folosite sunt gaurirea trunchiului pe o adancime de 3-5 cm, cu un diametru de 5-10 mm sau crestarea cojii. De asemenea, in cazul taierii unor ramuri tinere se poate colecta seva in zona de taiere. In oricare dintre variante, seva se va colecta cu ajutorul unor recipiente de plastic sau (cel mai bine) din sticla, foarte curate si care vor fi mentinute cat mai bine acoperite in timpul recoltarii.
Imediat dupa ce a fost recoltata (cca. 150-250 ml pe zi), seva trebuie sa fie transferata in sticle de dimensiuni mici sterilizate prin incalzire si apoi inchise etans. Astfel, seva se poate pastra la frigider pentru 1-3 zile fara a-si pierde proprietatile terapeutice. In momentul in care o sticla este deschisa, seva trebuie sa fie consumata imediat pentru a nu se degrada. De la un singur arbore, se poate colecta astfel zilnic cantitatea de seva necesara pentru un tratament fara a dauna desfasurarii vietii acestuia. Imediat dupa ce s-a incheiat recoltarea sevei, orificiul realizat pentru recoltare se va “pansa” pentru a feri astfel arborele de daunatori. Pentru aceasta, se va face un mic cep din argila umezita cu apa si putin rumegus cu care se va astupa orificiul prin care a fost colectata seva.
In traditia populara a mai multor popoare, toate operatiunile legate de recoltarea sevei sunt insotite de un profund respect si grija fata de fiinta arborelui si fata de intreaga Natura, operatiunile incheindu-se cu pansarea arborelui si cu o multumire adresata lui pentru nepretuitul ajutor.
[…] a o putea gusta. Apă dulceagă şi cu gust de zăpadă (a constatat fetiţa mea). Din cele citite aici, aici sau aici am înţeles că seva este considerată panaceu universal, iar că durata curei […]