Turmericul este cunoscut mai ales pentru rolul sau de ingredient in preparatele culinare asiatice, turmericul a capatat renume datorita proprietatilor sale terapeutice. Dar care este istoria acestei plante si cum poate fi ea benefica pentru sanatatea noastra?
Curcuma, turmericul si curcuminul
Cuvintele „curcuma”, „turmeric” si „curcumin” apar adesea in discutiile despre medicina integrativa. Care este insa diferenta dintre acesti trei termeni si, mai important, care este relatia dintre ei?
Ce este curcuma
Desi adesea se vorbeste despre curcuma ca si cum ar fi o singura planta, termenul defineste un gen din care fac parte aproape 100 de specii de plante perene din familia Zingiberaceae. Ele sunt originare din sudul Asiei si nordul Australiei, preferand clima tropicala sau subtropicala.
Plantele erbacee din genul curcuma pot fi recunoscute datorita frunzelor lungi si lanceolate, de culoarea verde deschis. Culorile florilor si ale bracteei variaza in functie de specie. Deoarece aceste plante nu produc seminte viabile, ele se inmultesc prin replantarea rizomului. Insa acesta nu se foloseste doar la reproducere, ci este poate cea mai importanta parte a plantei, din perspectiva beneficiilor aduse.
Ce este turmericul
Practic, turmericul (Curcuma longa) este doar una din numeroasele specii de curcuma. In limba romana el este cunoscut ca zerdiceaf, desi numele de turmeric a capatat o mai mare raspandire si la noi. Mai este cunoscut si ca sofranul indian.
Motivul pentru care majoritatea oamenilor se gandesc la turmeric atunci cand vorbesc despre curcuma poate fi unul etimologic. Planta a inceput sa fie folosita pe teritoriul Indiei, in urma cu 4.000 de ani, iar in sanscrita, cuvantul kunkuma era folosit in mod specific pentru turmeric.
Multiplele ramificatii ale rizomului de turmeric sunt groase, cilindrice, iar in interior au o culoare galbena spre portocalie. Ele sunt procesate si transformate in pudra care ajunge apoi pe piata de consum.
Ce este curcuminul
Curcuminul este principala substanta activa care se poate extrage din procesarea rizomului de turmeric. Ea ajunge in pudra de turmeric intr-o proportie de 2,5 pana la 4%. Datorita proprietatilor benefice ale curcuminului, el se poate gasi si in compozitia unor suplimente alimentare, intr-o concentratie mult mai mare decat in pudra.
Cum se foloseste turmericul
Pentru a obtine pudra, rizomii de turmeric sunt fierti, apoi uscati in cuptor si, la final, macinati pudra. In India, pudra a fost si este inca folosita la realizarea vopselelor pentru haine precum sariuri sau robele calugarilor budisti.
Utilizarea turmericului in alimentatie
Avand un gust usor amarui si piperat, turmericul este un ingredient cheie in bucataria orientala, fiind intalnit in multe retete din Asia de Sud-Est, dar si din Orientul Mijlociu.
Pudra de turmeric este poate cel mai bine cunoscuta ca fiind unul dintre condimentele principale folosite in prepararea de curry. Asemenea ghimbirului, el poate fi gatit si proaspat, dar poate fi si murat.
Turmericul nu este doar un condiment, ci si un bun colorant alimentar. Este adesea folosit pentru a da culoare branzeturilor, lactatelor, chipsurilor si chiar unor mustaruri. Aceasta proprietate il face sa inlocuiasca adesea sofranul, fata de care turmericul e mult mai ieftin.
Utilizarea turmericului in medicina
Prima data, turmericul a inceput sa fie folosit de catre vechii indieni in medicina ayurvedica pentru a trata diverse afectiuni. Folosirea sa s-a raspandit in multe tari din regiune si chiar in medicina traditionala chineza.
Astazi, conform specialistilor WebMD, curcuminul continut de turmenic ar putea ajuta la ameliorarea unei arii largi de afectiuni.
Care sunt efectele consumului de turmeric
Am precizat deja ca pudra de turmeric contine un procent redus de curcumin. De aceea, introducerea condimentului in dieta va da mancarii un gust deosebit insa probabil nu va aduce un beneficiu major pentru sanatatea organismului.
Administrarea suplimentelor de curcumin ar putea avea proprietati benefice, Substanta activa insa nu este absorbita cu usurinta in sange. De aceea, curcuminul poate fi legat de o molecula fosfatidilcolina, imbunatatind semnficativ gradul de absorbtie si biodisponibilitate.
Efectul antiinflamator al curcuminului
Inflamatia este doar un raspuns al sistemului nostru imunitar la infectii, iritatii sau leziuni, insa in cazul inflamatiilor cronice, acestea pot lucra impotriva organismului.
Curcuminul este un antiinflamator puternic, care actioneaza la nivel molecular. Confor studiilor publicate in Journal of Bilogical Chemistry au demonstrat ca poate bloca actiunea complexului de proteine NF-kB. Desi are un rol important in sistemul imunitar, actiunea neregulata a moleculei NF-kB poate duce la infectii virale, soc septic, boli inflamatorii si autoimune.
Detoxifierea organismului cu ajutorul turmericului
Pe langa proprietatea sa antiinflamatoare, curcuminul are si proprietati antioxidante dovedite. In spatele procesului accelerat de oxidare se afla niste molecule numite radicali liberi, care patrund in organism din cauza mediului toxic in care traieste si pot actiona direct asupra celulelor si a ADN-ului. Poluarea, radiatiile, fumatul sau pesticidele faciliteaza aparitia radicalilor liberi, care pot grabi imbatranirea si cauza boli autoimune sau cardiovasculare.
Compozitia chimica a curcuminului ajuta la blocarea actiunii radicalilor liberi, in acelasi timp stimuland enzimele responsabile pentru combaterea lor.
Indicatii terapeutice pentru folosirea turmericului sau a curcuminului
Majoritatea studiilor care demonstreaza proprietatile benefice ale turmericului si curcuminului au fost realizate in laborator sau pe animale, ceea ce inseamna ca ingredientul activ nu va avea intotdeauna acelasi efect pe oameni.
La recomandarea medicului, turmericul si extractul sau pot fi folosite ca suplimente pentru ameliorarea urmatoarelor afectiuni:
Gripe si raceli
Calitatea curcuminului de antiinflamator poate intari organismul in lupta sa impotriva afectiunilor respiratorii. De asemenea, unele retete naturiste recomanda, in timpul racelii, consumarea turmericului impreuna cu mierea.
Daca doresti sa vezi o reteta ce te poate ajuta in lupa cu gripa sau raceala vezi postarea cu Tratament natural pentru gat, plamani si digestie.Anemii
Conform profilului nutritiv, turmericul este o sursa bogata de fier.Boli gastrointestinale
Datorita proprietatilor antiinflamatoare si antioxidante, curcuminul poate contribui la ameliorarea simptomelor colonului iritabil.Reducerea nivelului de zahar din sange
Un alt studiu releva faptul ca nivelul de glucoza din sange poate fi scazut cu ajutorul curcuminului. Aceasta proprietate amelioreaza simptomele diabetului, fiind in acelasi timp si o buna metoda de a preveni dezvoltarea bolii.Reducerea colesterolului rau
Lipoproteinele din organism sunt cele care au rolul de a transporta lipidele (grasimile) in sange si tesuturi. Densitatea lor poate varia, iar lipoproteinele cu densitate mica (LDL) tind sa depuna excesul de colesterol pe peretii artererelor. Astfel rezulta colesterolul rau. Curcuminul are un efect benefic in scaderea nivelului acestui tip de lipoproteine din organism.Astm
Un alt studiu arata ca administrarea curcuminului ajuta la eliberarea cailor respiratorii, ceea ce poate ameliora simptomele astmului bronsic.Alergii
Si proprietatile antihistaminice ale curcuminului au fost demonstrate de cercetatorii de la Institutul de Genomica si Biologie Integrativa din Delhi, India. Astfel , suplimentele pot fi benefice in ameliorarea alergiilor.Afectiuni ale pielii
Datorita proprietatilor antioxidante si antiinflamatorii, turmericul poate fi folosit pentru ameliorararea diverselor afectiuni ale pielii, daca este folosit sub forma de crema, masca, lapte sau ceai. Un studiu publicat in Journal of drugs in dermatology arata ca afectiunile asupra carora curcuminul actioneaza eficient se numara: acneea, eczema si psoriazis. De asemenea, turmericul poate inlesni vindecarea taieturilor, ranilor si leziunilor.
Contraindicatii
Desi exista studii care spun ca turmericul si curcuminul nu poate dauna organismului indiferent de cantitatea consumata, unele voci considera ca administrarea neadecvata poate provoca efecte adverse precum greata si diareea. De aceea, avem intotdeauna nevoie de consultul medicului inainte de incepe sa consumam suplimente pe baza de curcumin.
Nu se recomanda curcuminul femeilor insarcinate sau care alapteaza si nici pacientilor care sufera de piatra la rinichi sau la vezica biliara.
De asemenea, s-a observat ca turmericul poate avea si proprietati anticoagulante, motiv pentru care asocierea sa cu medicatia anticoagulanta (aspirina, warfarina, heparina) poate creste riscul de sangerare. De asemenea, turmericul poate interactiona cu antiinflamatoarele nesteroidiene (ibuprofen, naproxen).
Concluzii
Multiplele intrebuintari ale turmericului ii face meritat renumele de „condiment minune”. Suplimentele pe baza de curcumin au putine posibile reactii adverse si, in general, administrarea lor este una ce nu prezinta riscuri. Cu toate acestea, ele nu trebuie niciodata administrate fara sfatul medicului.
De asemenea, trebuie retinut ca turmericul folosit in alimentatie nu are aceleasi proprietati terapeutice precum suplimentele bazate pe ingredientul sau activ principal, curcuminul.
Pana acum am folosit turmericul doar pentru a prepara retete exotice delicioase. Insa acum stim cum principala substanta activa a turmericului - curcuminul - ne poate ajuta sa ne mentinem sanatatea intr-o forma spectaculoasa.